Nieuws
UBO-register: vanaf voorjaar transparantie wie aan de touwtjes trekt
Het UBO-register zou op 10 januari 2020 worden ingevoerd, maar deze datum wordt niet gehaald. Het kabinet wil het UBO-register nu in het voorjaar laten ingaan. De wetsvoorstellen waarmee het register verplicht wordt, zijn namelijk nog in behandeling bij de Eerste Kamer.
Wat is het UBO-register en waarom is het nodig?
UBO staat voor ‘ultimate beneficial owner’ (de ‘uiteindelijke belanghebbende’). Dit is de persoon die de uiteindelijke eigenaar is of de uiteindelijke zeggenschap heeft over een onderneming, stichting of vereniging (een zogeheten juridische entiteit). Het UBO-register maakt transparant wie aan de touwtjes trekt bij juridische entiteiten die in Nederland zijn opgericht. Het doel van het UBO-register is om financieel-economische criminaliteit tegen te gaan. Denk hierbij aan witwassen, corruptie en fraude.
Alle EU-lidstaten moeten een UBO-register hebben. Het Nederlandse UBO-register gaat deel uitmaken van het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK). Iedereen mag het UBO-register tegen een bepaald tarief inzien. Bevoegde autoriteiten die het UBO-register gebruiken om onderzoek te doen naar verdachte geldstromen zien echter meer informatie over een UBO dan anderen.
Goedkeuring wetsvoorstellen
De Tweede Kamer heeft op 10 december ingestemd met de wetsvoorstellen. Het UBO-register zou op grond van de vierde en vijfde anti-witwasrichtlijn op 10 januari 2020 in werking moeten treden. Uit een bericht van het kabinet blijkt dat de wetsvoorstellen voor het UBO-register nog niet door het parlement zijn goedgekeurd. De status van de wetsvoorstellen is te vinden op de website van de Eerste Kamer.