Telefoon 0181 627 027 Mijn dossier Ouwerkerk Online

Nieuws

Aansprakelijkheid bv in een notendop

Ook met bv privé aansprakelijk

We horen het ondernemers vaak zeggen: “Met mijn bv ben ik toch niet privé aansprakelijk?” Een vergissing! Ook met een bv kunt u privé aansprakelijk zijn.

Als bestuurder en vertegenwoordiger bent u (eventueel samen met meerdere bestuurders) verantwoordelijk voor de bv. En dat betekent zowel in goede als in slechte tijden. Bijvoorbeeld als u niet de juiste verzekeringen heeft afgesloten of schulden maakt. Niet heel vreemd als u zich bedenkt dat een bv een rechtspersoon is met eigen rechten, verplichtingen en vermogen.

BV is geen vrijbrief voor strafbare handelingen

Wanneer u handelt in strijd met wettelijke, statutaire of andere regels van de bv kunt u privé aansprakelijk worden gesteld. Bijvoorbeeld wanneer u fraude pleegt of andere strafbare handelingen verricht, zoals het onttrekken van privévermogen uit de bv. Maar ook is het een risico wanneer als u niet de juiste verzekeringen afsluit. Deze nalatigheid kan ú duur komen te staan.

BV werkt niet als schild

Wanneer anderen schade ondervinden van uw bewind bent ú hiervoor aansprakelijk. Dan hebben we het bijvoorbeeld over een situatie waarin u als bestuurder schulden maakt. De bv beschermt u dan niet als ‘schild’: schuldeisers mogen gewoon bij u persoonlijk aankloppen. Zij hebben tenslotte recht op een schadevergoeding.

BV beschermt niet tegen onrechtmatig handelen

Wanneer u niet handelt zoals de bv van u verlangt kunt u privé aansprakelijk worden gesteld. Het nalaten van de boekhouding is hiervan een voorbeeld. In het Nederlandse aansprakelijkheidsrecht is er namelijk het uitgangspunt dat iedereen zijn eigen schade moet dragen. En in geval van faillissement is er bij nalatenschap mogelijk sprake van privéaansprakelijkheid voor de schadevergoeding aan schuldeisers. Als gevolg van de zogenaamde ‘onrechtmatige daad’ wordt de veroorzaakte schade, die niet in een overeenkomst is geregeld of lastig onder een ander wetsartikel kan worden geplaatst, namelijk op u verhaald. En met een slechte boekhouding als voorbeeld is het vrij lastig aan te tonen dat u er alles aan heeft gedaan de zaken goed op orde te houden. Wees hierop alert!

Voorkom dat schuldeisers privé bij u aankloppen en wees u bewust van de mogelijke gevolgen van uw handelen. Wilt u er met ons over in gesprek? Wij staan u graag te woord.

Aansprakelijkheid bv Ouwerkerk Notariaat

Wilt u een offerte? Deze maken we graag voor u in orde!

Vraag offerte aan

Blijf op de hoogte

Als eerste horen over interessante events en nieuwtjes? Schrijf u in, dan houden we u per e-mail op de hoogte.

  Contact

  Bezoekadres
  Boyleweg 8
  3208 KA Spijkenisse

  T 0181 627 027
  F 0181 627 044
  E info@ouwerkerknotariaat.nl

  Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag
  08:45 – 12:30 uur
  13:15 – 17:00 uur

  Buiten onze openingstijden is het ook mogelijk om een afspraak te maken. Neem contact op en we bespreken uw wensen.