Telefoon 0181 627 027 Mijn dossier Ouwerkerk Online

Schenking aan goede doelen

Schenken aan een goed doel kan op twee manieren: via een eenmalige of via een periodieke schenking. Beide vormen van schenken zijn alleen voor de inkomstenbelasting (IB) aftrekbaar wanneer de begunstigde een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) is of een Steunstichting Sociaal Belang Behartigende Instelling (SBBI). Voor de aftrek van (losse) schenkingen gelden drempels en maximale bedragen.

Schenkingen aan een culturele ANBI kunnen voor 125% van het belastbaar inkomen worden afgetrokken. Dat geeft dus extra belastingvoordeel. De verhoging mag maximaal € 1250,00 zijn en deze extra belastingruimte geldt tot 2017.

Periodieke schenkingen zijn voor 100% van de belasting aftrekbaar en er bestaat geen maximum. De belastingdienst stelt hier wel een aantal eisen aan. Zo moet bijvoorbeeld de schenker minstens 18 jaar zijn en als de schenker is getrouwd of een geregistreerd partnerschap heeft, is bijna altijd toestemming van de partner vereist.

Tot 2014 moest een notaris een periodieke gift aan een goed doel vastleggen. De noodzaak voor het opstellen van een notariële akte werd als een belemmering voor het doen van een periodieke schenking gezien en is nadien als eis niet meer opgenomen. Een schenkingsovereenkomst tussen de schenker en het goede doel is voldoende.

Van belang is dat u ook na uw overlijden veel voor een goed doel kunt betekenen. Wilt u na uw overlijden een legaat toekennen aan een goed doel instelling of deze tot erfgenaam benoemen? Dan kan dit via een testament. Maak gerust een vrijblijvende afspraak om hier eens van gedachte over te wisselen met een van onze familierechtspecialisten.

 


Misschien ook interessant voor u?

Testament Levenstestament

Direct een afspraak maken? Wij bellen u.

Komt het u beter uit wanneer wij u bellen voor informatie, advies of een afspraak? Vul dan hier uw gegevens in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  Wilt u een offerte? Deze maken we graag voor u in orde!

  Vraag offerte aan

  Wilt u even met ons overleggen? De koffie staat altijd klaar.

  Maak een afspraak

  Blijf op de hoogte

  Als eerste horen over interessante events en nieuwtjes? Schrijf u in, dan houden we u per e-mail op de hoogte.

   Contact

   Bezoekadres
   Boyleweg 8
   3208 KA Spijkenisse

   T 0181 627 027
   F 0181 627 044
   E info@ouwerkerknotariaat.nl

   Openingstijden

   Maandag t/m vrijdag
   08:45 – 12:30 uur
   13:15 – 17:00 uur

   Buiten onze openingstijden is het ook mogelijk om een afspraak te maken. Neem contact op en we bespreken uw wensen.