Telefoon 0181 627 027 Mijn dossier Ouwerkerk Online

Opstellen of wijzigen codicil

Het is belangrijk dat uw wensen die uitgevoerd moeten worden na uw overlijden goed zijn beschreven. In de wet is het daarom zo geregeld dat een testament alleen kan worden vastgelegd in een notariële akte bij de notaris. Er wordt echter een uitzondering gemaakt voor kleine regelingen. Deze kunt u zelf treffen in een handgeschreven tekst; een codicil.

U kunt bepaalde zaken (sieraden, een schilderij, een bepaalde kast) aan bepaalde personen toekennen. Ook begrafeniswensen kunt u opnemen in een codicil. Het is niet mogelijk om met een codicil geld na te laten of een executeur aan te wijzen. Daar is een testament voor nodig.

Een codicil kunt u zelf thuis schrijven. Omdat een codicil mogelijk niet geldig is als het niet volgens de wettelijke regels is gemaakt is het wel verstandig om de tekst van uw codicil te bespreken met de notaris. U wilt tenslotte niet het risico lopen dat uw codicil na uw overlijden ongeldig blijkt te zijn of dat het botst met de regeling in uw testament. Bij Ouwerkerk Notariaat is het mogelijk het codicil bij uw originele testament te laten bewaren.

Een nadeel van het codicil is dat het niet wordt geregistreerd bij het Centraal Testamenten Register. Het zou na uw overlijden dus niet opgemerkt kunnen worden. Ook kan niet alles via het codicil worden geregeld. Wanneer u kiest voor zekerheid, laat u dan uw wensen vastleggen in een testament bij de notaris.

U kunt een codicil altijd wijzigen. U schrijft dan een nieuw codicil en het oude vernietigt u. Heeft u het oude originele codicil bij Ouwerkerk Notariaat in bewaring gegevens, vergeet u het dan niet op te vragen en te vernietigen als u een nieuw codicil maakt.

Ouwerkerk Notariaat geeft u graag persoonlijk advies over het opstellen van codicil of testament.

 


Misschien is dit ook interessant voor u:

Testament Levenstestament

Direct een afspraak maken? Wij bellen u.

Komt het u beter uit wanneer wij u bellen voor informatie, advies of een afspraak? Vul dan hier uw gegevens in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  Wilt u een offerte? Deze maken we graag voor u in orde!

  Vraag offerte aan

  Wilt u even met ons overleggen? De koffie staat altijd klaar.

  Maak een afspraak

  Blijf op de hoogte

  Als eerste horen over interessante events en nieuwtjes? Schrijf u in, dan houden we u per e-mail op de hoogte.

   Contact

   Bezoekadres
   Boyleweg 8
   3208 KA Spijkenisse

   T 0181 627 027
   F 0181 627 044
   E info@ouwerkerknotariaat.nl

   Openingstijden

   Maandag t/m vrijdag
   08:45 – 12:30 uur
   13:15 – 17:00 uur

   Buiten onze openingstijden is het ook mogelijk om een afspraak te maken. Neem contact op en we bespreken uw wensen.