Komt het u beter uit wanneer wij u bellen voor informatie, advies of een afspraak? Vul dan hier uw gegevens in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Verklaring van erfrecht
In een verklaring van erfrecht staat vermeld wie de erfgenamen zijn. Deze verklaring wordt opgesteld door een notaris. Met deze verklaring van erfrecht kunnen de erfgenamen aantonen dat zij recht hebben op bijvoorbeeld het banktegoed van de overledene, of op diens woning. Een verklaring van erfrecht is niet altijd nodig. Bij kleine bedragen of bij een en/of-rekening vinden sommige banken dat er geen verklaring nodig is. Het is verstandig hierover contact op te nemen met de bank.
De verklaring van erfrecht wordt op verzoek van de erfgenamen of van de executeur opgesteld. De bank kan er om vragen om er zeker van te zijn dat zij de bankrekening van de overledene voor de juiste personen openstellen. Het kan ook zo zijn dat de verzekeringsmaatschappij wil zien wie erfgenaam is voordat ze de levensverzekering uitkeren.
Om een verklaring van erfrecht te kunnen opstellen doet Ouwerkerk Notariaat onderzoek naar de volgende zaken:
- Is er een testament gemaakt en wat is daar in geregeld;
- Was de overledene getrouwd of was er een geregistreerd partnerschap? Was men gehuwd in gemeenschap van goederen of zijn er huwelijkse voorwaarden gemaakt;
- Wie zijn de erfgenamen en aanvaarden zij de nalatenschap;
- Is er een executeur aangewezen en wie beheert anders de nalatenschap en is verantwoordelijk voor de afwikkeling;
- Heeft iemand een vruchtgebruik gekregen of is een erfgenaam onder bewind gesteld;
- Is er sprake van een wettelijke verdeling (de langstlevende regeling uit de wet).
Dat onderzoek wordt bij verschillende instanties gedaan, onder andere bij de burgerlijke stand en het Centraal Testamentenregister (CTR). Ook worden alle erfgenamen schriftelijk benaderd met uitleg over de vererving. Vaak wordt de erfgenamen gevraagd een verklaring te ondertekenen over het aanvaarden van de nalatenschap en/of het verstrekken van een boedelvolmacht.
Het kan soms even duren voordat de verklaring van erfrecht af is. Niet alle instanties zijn snel met het geven van de gevraagde inlichtingen. En als er veel erfgenamen zijn kan het een tijd duren voordat iedereen de vereiste handtekeningen heeft gezet maar het kan ook zo zijn dat erfgenamen moeilijk te vinden zijn.
Wanneer je erfgenaam bent dan volg je, samen met eventuele andere erfgenamen, de overledene op in alle rechten en verplichtingen. Dat gaat in als je de nalatenschap aanvaardt. Aanvaarden kan schriftelijk gebeuren maar ook doordat iemand zich als erfgenaam gedraagt. Daar zitten risico’s aan, want een erfgenaam aanvaardt dan ook de schulden.
Ouwerkerk Notariaat legt u graag uit wat de gevolgen zijn bij het (zuiver) aanvaarden van een nalatenschap en wat de eventuele risico’s kunnen zijn. Wilt u zeker zijn na een overlijden, neemt u dan snel contact op met Ouwerkerk Notariaat. U kunt dan uitleg krijgen over de alternatieven zodat u een goede keuze kunt maken bij het aanvaarden van de nalatenschap.
In een verklaring van executele staat vermeld wie de executeur is die in het testament is aangewezen om de nalatenschap af te wikkelen. Daarmee kan de executeur aantonen dat hij of zij bevoegd is om bepaalde zaken voor de erfgenamen af te handelen. Soms is een verklaring van executele niet genoeg omdat bepaalde instanties willen zien wie de erfgenamen zijn. Dan kan het zijn dat er (alsnog) een verklaring van erfrecht moet worden opgesteld. Wat voor de afwikkeling van een bepaalde nalatenschap het beste is wordt door Ouwerkerk Notariaat altijd met de executeur besproken.