Telefoon 0181 627 027 Mijn dossier Ouwerkerk Online

Oprichting BV

Als u een bedrijf opricht, dan kunt u kiezen voor de BV als rechtsvorm. Voordeel van de BV is dat het een rechtspersoon is. Dit betekent dat niet u, maar de BV in de meeste gevallen aansprakelijk is voor eventuele schulden. U bent als bestuurder in dienst van de BV en u handelt uit haar naam. U kunt een BV alleen oprichten, of samen met anderen.

Uw BV krijgt natuurlijk een naam. De Kamer van Koophandel stelt bepaalde eisen aan de naam. Zo moet de rechtsvorm zichtbaar zijn in de naam, Als een andere BV reeds dezelfde naam of een vergelijkbare naam heeft kan deze onderneming eisen dat u de naam van uw BV aanpast. Heeft u een naam in gedachte dan is het dus verstandig vooraf uit te zoeken of deze naam geen problemen zal geven.

De BV is op een bepaalde wijze georganiseerd. Zo is het kapitaal van een BV verdeeld in aandelen, die in handen zijn van de aandeelhouders. Deze aandeelhouders hebben de hoogste macht. De bestuurders geven de dagelijkse leiding aan het bedrijf. Een BV kan ook een raad van commissarissen hebben, die toezicht houdt op het bestuur. Vaak is de enige aandeelhouder ook de enige bestuurder (de directeur-grootaandeelhouder).

Hoe gaat de oprichting in zijn werk:

 • Oprichting gebeurt via de notaris. Ouwerkerk Notariaat stelt de notariële akte op met daarin de statuten. De statuten zijn het spoorboekje van de vennootschap. De naam, doelstelling en vestigingsplaats van de BV liggen hier in vast, maar ook de aard van de aandelen. Hebben alle aandelen stemrecht, hebben alle aandelen winstrecht, geven bepaalde aandelen bepaalde rechten, wanneer moeten aandelen worden aangeboden aan de andere aandeelhouders, dat zijn allemaal zaken die in de statuten worden geregeld. Tijdens een persoonlijk gesprek met Ouwerkerk Notariaat krijgt u advies over de inhoud van u statuten en de voor u meest geschikte regeling. Aan de hand van dat gesprek wordt het concept van de statuten voor u opgesteld;
 • U bepaalt zelf hoe hoog het kapitaal is wat u stort. U moet minstens 1 eurocent in de vennootschap storten. Dit kan in geld, u opent dan een bankrekening op naam van de vennootschap, Het kan ook in natura, door inbreng van uw onderneming;
 • De notaris verzorgt meestal de inschrijving van uw BV in het Handelsregister. Totdat dit gebeurd is, bent u ook persoonlijk aansprakelijk;
 • Bij de oprichting krijgt u een aandeelhoudersregister. Daarin wordt bijgehouden welke aandelen bij welke aandeelhouder zijn geplaatst. Wijzigt er iets in de eigendomsverhouding van de aandelen dan past Ouwerkerk Notariaat het aandeelhoudersregister meteen voor u aan.

 

Al vóórdat de BV is opgericht, kunt u een onderneming voeren. Als Ouwerkerk Notariaat nog bezig is met de voorbereiding voor de oprichting kunt u al met de BV in oprichting (BV io) naar buiten treden. Inschrijving in het Handelsregister is dan wel verplicht.  U heeft daarvoor een verklaring nodig van een notaris dat hij met de oprichting bezig is. Ouwerkerk Notariaat kan de inschrijving van de BV io voor u verzorgen. Om te voorkomen dat u in privé aansprakelijk blijft voor handelingen die u namens de BV i.o. in de voorfase, moet u alle verrichte handelingen na de oprichting door de BV laten bekrachtigen. Ouwerkerk Notariaat kan deze bekrachtigingverklaring voor u opstellen.

Sinds 1 oktober 2012 moeten bestuurders een uitkeringstoets doen als zij geld aan de BV onttrekken. Bijvoorbeeld als het bestuur dividend wil uitkeren aan aandeelhouders. Dat kan alleen als er voldoende geld in de BV aanwezig is. Het voortbestaan van de onderneming mag niet in gevaar komen en de schuldeisers moeten betaald kunnen krijgen. Om de belangen van schuldeisers veilig te stellen, moet het bestuur toetsen of de BV tot ongeveer een jaar na de uitkering de opeisbare schulden kan betalen. Kan dat, dan moet het bestuur goedkeuring verlenen voor het onttrekken van geld aan de BV. Kan de BV dat niet, dan mag het bestuur geen goedkeuring verlenen. Een bestuurder die uitkeert terwijl dat achteraf niet verantwoord bleek, kan hoofdelijk aansprakelijk zijn.

Een holding is een BV die de aandelen van een andere BV bezit. U kunt deze constructie gebruiken om kapitaal (zoals winst of uw pensioenvoorziening) te scheiden van uw ondernemersrisico.

 


Misschien is dit ook interessant voor u:

Testament Levenstestament

Direct een afspraak maken? Wij bellen u.

Komt het u beter uit wanneer wij u bellen voor informatie, advies of een afspraak? Vul dan hier uw gegevens in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  Wilt u een offerte? Deze maken we graag voor u in orde!

  Vraag offerte aan

  ACTIE

  Oprichting BV nodig?

  Vraag naar de voorwaarden

  Blijf op de hoogte

  Als eerste horen over interessante events en nieuwtjes? Schrijf u in, dan houden we u per e-mail op de hoogte.

   Contact

   Bezoekadres
   Boyleweg 8
   3208 KA Spijkenisse

   T 0181 627 027
   F 0181 627 044
   E info@ouwerkerknotariaat.nl

   Openingstijden

   Maandag t/m vrijdag
   08:45 – 12:30 uur
   13:15 – 17:00 uur

   Buiten onze openingstijden is het ook mogelijk om een afspraak te maken. Neem contact op en we bespreken uw wensen.