Komt het u beter uit wanneer wij u bellen voor informatie, advies of een afspraak? Vul dan hier uw gegevens in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Huwelijksvoorwaarden of partnerschapsvoorwaarden
De beperkte gemeenschap van goederen wordt de nieuwe standaard van het huwelijksvermogensrecht. Bij het aangaan van het huwelijk valt alleen hetgeen de echtgenoten gedurende het huwelijk opbouwen, in de gemeenschap van goederen.
Al hetgeen de echtgenoten voor het aangaan van het huwelijk hadden, alsmede erfrechtelijke verkrijgingen en giften, vallen buiten de gemeenschap van goederen. Alleen datgene dat door de inspanning van beide echtgenoten tijdens het huwelijk verworven wordt, is dus gemeenschappelijk. Bij echtscheiding wordt enkel datgene verdeeld wat de echtgenoten tijdens het huwelijk gezamenlijk hebben verdiend. Ieder van de echtgenoten behoudt bij echtscheiding hetgeen hij/zij voor het huwelijk al had.
In het wetsvoorstel is ook vermeld dat slechts de schulden die tijdens het bestaan van de gemeenschap van goederen zijn ontstaan, in de gemeenschap vallen (met twee kleine uitzonderingen hierop). Indien één van de echtgenoten voor het huwelijk reeds een schuld had, valt deze schuld dus niet in de gemeenschap van goederen.
Ouwerkerk Notariaat geeft u graag persoonlijk advies over de mogelijkheden die u heeft op het gebied van huwelijksvoorwaarden. En dat is belangrijk, want door deze goed in te richten kunt u zich later mogelijk veel problemen en verdriet besparen. Bovendien is het soms mogelijk om fiscale voordelen te behalen met uw huwelijksvoorwaarden.
Als u een geregistreerd partnerschap aangaat, geldt dezelfde regeling; er ontstaat een gemeenschap van goederen, tenzij u partnerschapsvoorwaarden maakt.
Heeft u een gemeenschap van goederen dan kunt u tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap ook nog voorwaarden maken. De gemeenschap van goederen zal dan alsnog verdeeld worden. Is er sprake van een eigen woning of een onderneming dan is dit vaak niet meer zo eenvoudig. Zet daarom het maken van voorwaarden of op zijn minst een adviesgesprek daarover op het actielijstje van de voorbereidingen voor uw huwelijk of geregistreerd partnerschap.