Telefoon 0181 627 027 Mijn dossier Ouwerkerk Online

Nieuws

Aflossingsvrij maakt nog niet schuldenvrij

Volgens de Nederlandsche Bank hebben ruim 1.000.000 huishoudens in Nederland een aflossingsvrije hypotheek. 200.000 Huishoudens vormen een risicogroep: De Nederlandsche Bank verwacht dat zij in de problemen zouden kunnen komen omdat ze onvoldoende anticiperen op het aflossen van hun aflossingsvrije hypotheek. Daarom is de Nederlandse Vereniging van Banken gestart met het initiatief aflossingsblij.nl.

De aflossingsvrije en beleggingshypotheken zijn samen goed voor maar liefst 55% van de Nederlandse hypotheekschuld. Aflossingsvrij klinkt alsof u niet hoeft af te lossen. Maar niets is minder waar: aan het einde van de looptijd moet u het geleende bedrag gewoon terugbetalen. Het geeft een gerust gevoel als u weet dat u dat bedrag straks ook heeft.

Jaren negentig

In de jaren negentig groeide de populariteit van de aflossingsvrije hypotheek: deze hypotheekvorm bood lage maandlasten én een maximale renteaftrek. U betaalt immers alleen rente. Er komt echter een dag dat u uw schuld moet gaan aflossen. Lukt dat niet, bijvoorbeeld omdat u te weinig spaargeld heeft opgebouwd of te weinig rendement uit uw beleggingen heeft gehaald, dan moet u mogelijk uw huis verkopen of een andere lening afsluiten. Van die nieuwe lening is de rente mogelijk niet meer (geheel) aftrekbaar. Dat betekent dat uw maandlasten kunnen stijgen. Dat kan extra vervelend zijn als u op dat moment minder inkomen heeft, bijvoorbeeld omdat u met pensioen bent. Daarom is het goed om nu alvast na te denken over de aflossing.

Kiezen voor duidelijkheid

Steeds meer mensen kiezen ervoor om nu alvast af te lossen op hun hypotheek. Vaak mag u bij een aflossingsvrije hypotheek jaarlijks kosteloos een bepaald bedrag aflossen. Dit verlaagt ook direct uw maandlasten. Want: hoe minder schuld u heeft, hoe minder rente u betaalt. Wilt u er zeker van zijn dat u uw hypotheek aan het einde van de looptijd af kunt lossen? Dan kunt u er voor kiezen om uw hypotheek te veranderen naar een hypotheekvorm waarbij u structureel aflost. Bij een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek blijft u profiteren van de renteaftrek. Die duidelijkheid vinden veel mensen prettig. Het oversluiten van een hypotheek brengt wel kosten met zich mee. Die kunnen bestaan uit onder andere advies- en bemiddelingskosten, taxatiekosten, hypotheekaktekosten en een boeterente.

Fijn blijven wonen

Daarom is het handig om voor uzelf een aantal zaken op een rij te zetten. Bekijk of u voldoende geld heeft om uw aflossingsvrije hypotheek straks af te kunnen lossen: levert sparen of beleggen voldoende op, verwacht u een erfenis? Kunt u eerder gaan aflossen? Is dat mogelijk niet het geval, dan is het goed om te bekijken of het oversluiten van uw hypotheek voor u interessant is. Gelukkig zijn er veel adviseurs die u hierbij kunnen helpen. Door uzelf nu goed te informeren, kunt u ervoor zorgen dat u ook straks op een fijne manier kunt (blijven) wonen zoals u dat wilt!

Wilt u een offerte? Deze maken we graag voor u in orde!

Vraag offerte aan

Blijf op de hoogte

Als eerste horen over interessante events en nieuwtjes? Schrijf u in, dan houden we u per e-mail op de hoogte.

  Contact

  Bezoekadres
  Boyleweg 8
  3208 KA Spijkenisse

  T 0181 627 027
  F 0181 627 044
  E info@ouwerkerknotariaat.nl

  Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag
  08:45 – 12:30 uur
  13:15 – 17:00 uur

  Buiten onze openingstijden is het ook mogelijk om een afspraak te maken. Neem contact op en we bespreken uw wensen.