Telefoon 0181 627 027 Mijn dossier Ouwerkerk Online

Nieuws

Aflossingsvrije hypotheek steeds populairder bij starters

Het aantal starters dat kiest voor een aflossingsvrije hypotheek is met 14 procent toegenomen ten opzichte van dezelfde maanden vorig jaar, meldt de Hypotheker. De toename komt onder andere door de lage hypotheekrente en de huizenprijzen die blijven stijgen.

Waarom een aflossingsvrije hypotheek?

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen hypotheekrente en los je op de einddatum de lening in één keer af. Je kunt wel aflossen tijdens de looptijd, maar dat is niet verplicht. Sinds 1 januari 2013 mag er nog maar 50 procent van de totale woningwaarde aflossingsvrij worden afgesloten. Veel starters kiezen voor die hypotheekvorm omdat de maandlasten een stuk lager zijn. Het gaat vaak om besparingen van honderden euro’s netto.

Toch geen Nationale Hypotheek Garantie

Die grotere animo voor aflossingsvrij ziet ook Martin Hagedoorn, hypotheekadviseur van De Hypotheekshop. Hij weet nog een reden voor de populariteit. Normaliter hebben starters een voorkeur voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Die beschermt bij onverwachte gebeurtenissen tegen een restschuld en biedt een flink lagere rente dan een gewone hypotheeklening. Daarbij is dan wel een zogeheten ‘annuïtaire’ of ‘lineaire’ aflossing verplicht, twee hypotheekvormen waarbij je elke maand een bedrag aflost. Maar zo’n NHG kun je alleen krijgen tot een aankoopprijs van 325 duizend euro, en met dat bedrag red je het vaak niet meer. Vorig jaar was de gemiddelde aankoopprijs al 334 duizend euro. Als een NHG dan toch niet lukt, lonken de lagere maandlasten van de deels aflossingsvrije hypotheek. Dit is overigens geen truc om een hoger bedrag te lenen: banken houden bij de berekening van het maximale leenbedrag altijd de maandlasten aan van een annuïtaire hypotheek.

Niet zonder risico’s

Dat veel starters kiezen voor de aflossingsvrije hypotheek, kan De Hypotheker wel verklaren. De lage rentestand zorgt ervoor dat deze hypotheekvorm een interessant alternatief voor de volledige hypotheek, waarbij je wel moet aflossen.

Wel waarschuwt De Hypotheker dat starters vaak relatief veel lenen ten opzichte van de woningwaarde, terwijl ze minder snel aflossen. Als een huis dan ineens verkocht wordt, blijft een grotere hypotheekschuld over. Ook moet, als de looptijd eindigt, genoeg vermogen over zijn om af te kunnen lossen, maar dat is niet altijd vanzelfsprekend. Daarnaast kan de woning in waarde dalen en de hypotheekrente stijgen.

Aflossingsvrije hypotheek

Wilt u een offerte? Deze maken we graag voor u in orde!

Vraag offerte aan

Blijf op de hoogte

Als eerste horen over interessante events en nieuwtjes? Schrijf u in, dan houden we u per e-mail op de hoogte.

  Contact

  Bezoekadres
  Boyleweg 8
  3208 KA Spijkenisse

  T 0181 627 027
  F 0181 627 044
  E info@ouwerkerknotariaat.nl

  Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag
  08:45 – 12:30 uur
  13:15 – 17:00 uur

  Buiten onze openingstijden is het ook mogelijk om een afspraak te maken. Neem contact op en we bespreken uw wensen.