Telefoon 0181 627 027 Mijn dossier Ouwerkerk Online

Nieuws

De aflossingsvrije hypotheek: hoe risicovol is deze financieringsvorm?

Ongeveer 78 duizend huishoudens in Nederland lopen het risico hun huis te moeten verkopen wanneer hun aflossingsvrije hypotheek afloopt in 2035. Een deel krijgt mogelijk te maken met een restschuld. Voor hen dreigt dan een gedwongen verhuizing. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) deed hier onderzoek naar.

Kans op hypotheekverlenging klein

Het moment waarop de hypotheek afloopt, valt vaak samen met de periode waarin mensen met pensioen gaan en hun inkomen daalt. Omdat de hypotheekrenteaftrek na 30 jaar vervalt, worden ook de woonlasten hoger. De kans dat hypotheekverstrekkers de hypotheek verlengen, wordt dan kleiner.

‘Te overzien’

Toch is er niet meteen reden voor paniek. Ongeveer de helft van de Nederlandse hypotheekschuld is aflossingsvrij. Bij zo’n hypotheekvorm wordt de schuld niet afgelost, maar de huiskoper betaalt alleen rente op die schuld. Op een totaal van bijna 3 miljoen aflossingsvrije hypotheken is het aantal van 78 duizend volgens de toezichthouder “te overzien”.

Niet automatisch een probleem

De Organisatie van Financiële Dienstverleners (OvFD) vindt het goed dat er aandacht is voor huishoudens met een aflossingsvrije hypotheek, maar vindt de studie van de AFM onvolledig. Dat huizenbezitters aan het einde van de looptijd van de hypotheek mogelijk niet in aanmerking komen voor herfinanciering betekent volgens OvFD niet automatisch dat er een probleem is. ”Je kunt tussentijds nog verhuizen, de looptijd van de hypotheek alvast verlengen of, bijvoorbeeld als het gaat om ondernemers, alsnog versneld aflossen. Deze groep heeft volgens de cijfers van de AFM nog zo’n vijftien jaar”, aldus de organisatie.

Looptijd verlengen

De OvFD noemt nog een oplossing om huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek meer lucht te geven. Een mogelijkheid zou zijn om de looptijd van de hypotheken te verlengen van 30 naar 75 jaar. Ook de einddatum zou geschrapt kunnen worden. Bij de Rabobank heeft de aflossingsvrije hypotheek al geen einddatum, en bij ASR is die al 75 jaar.

Wilt u een offerte? Deze maken we graag voor u in orde!

Vraag offerte aan

Blijf op de hoogte

Als eerste horen over interessante events en nieuwtjes? Schrijf u in, dan houden we u per e-mail op de hoogte.

  Contact

  Bezoekadres
  Boyleweg 8
  3208 KA Spijkenisse

  T 0181 627 027
  F 0181 627 044
  E info@ouwerkerknotariaat.nl

  Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag
  08:45 – 12:30 uur
  13:15 – 17:00 uur

  Buiten onze openingstijden is het ook mogelijk om een afspraak te maken. Neem contact op en we bespreken uw wensen.