Telefoon 0181 627 027 Mijn dossier Ouwerkerk Online

Nieuws

Een bedrijf overnemen: hoe werkt dat?

Ben je van plan een bestaande onderneming over te nemen? Dit heeft zo zijn voordelen, omdat je weet waar je aan toe bent en je hebt meteen een klantenbestand. Toch zijn er ook zaken die je goed moet onderzoeken, voordat je besluit de zaak over te nemen. We zetten de belangrijkste onderwerpen op een rij.

Meer en meer overnames

Jaarlijks zijn er volgens de cijfers van het CBS zo’n 6 duizend fusies en overnames van bedrijven. De meeste overnames vinden plaats in de zakelijke dienstverlening. Er staan ook veel familiebedrijven in de etalage, omdat er binnen de familie geen geschikte opvolger kan worden gevonden. De verwachting is dat dit percentage door de vergrijzing verder zal toenemen.

De voordelen van het overnemen van een bestaande onderneming

 • Je kunt gelijk gebruikmaken van het klantenbestand;
 • Je profiteert van de naamsbekendheid;
 • Je hebt ervaren personeel in dienst;
 • Je haalt direct inkomsten uit de onderneming.

Ik wil een bv overnemen

Het is belangrijk om inzicht te krijgen in de vermogenspositie van de over te nemen onderneming en je moet er zeker van zijn dat de verschuldigde belastingen en andere verplichtingen zijn voldaan. Als het andere bedrijf een bv is, moet je van te voren onderzoeken of de verkoper de aandelen mag verkopen. De overdracht van die aandelen moet gebeuren via een notariële akte.

Ik wil een vof of cv overnemen

Bij de overname van een vennootschap onder firma (vof) of commanditaire vennootschap (cv) heb je te maken met medevennoten. Het is dan belangrijk om te weten of en welke afspraken er zijn gemaakt. Het is ook goed om inzicht te krijgen in de vermogenspositie en garanties van de te overnemen onderneming.

Hoe regel ik het financieel?

De financiering van een overname kan ingewikkeld zijn. Er bestaan verschillende aantrekkelijke fiscale regelingen. Daarnaast kun je met de verkoper vaak een slimme constructie aangaan. Denk daarbij aan een tijdelijk samenwerkingsverband waarbij de je de koopprijs deels betaalt met je toekomstige winst.

Bedrijf overnemen

Wilt u een offerte? Deze maken we graag voor u in orde!

Vraag offerte aan

Blijf op de hoogte

Als eerste horen over interessante events en nieuwtjes? Schrijf u in, dan houden we u per e-mail op de hoogte.

  Contact

  Bezoekadres
  Boyleweg 8
  3208 KA Spijkenisse

  T 0181 627 027
  F 0181 627 044
  E info@ouwerkerknotariaat.nl

  Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag
  08:45 – 12:30 uur
  13:15 – 17:00 uur

  Buiten onze openingstijden is het ook mogelijk om een afspraak te maken. Neem contact op en we bespreken uw wensen.