Telefoon 0181 627 027 Mijn dossier Ouwerkerk Online

Nieuws

NHG staat betalingsachterstand tot 9 procent toe

De Nationale Hypotheek Garantie komt met goed nieuws voor huizenbezitters die in financiële problemen zijn gekomen of nog gaan komen door de coronacrisis. In overleg met de bank mogen zij gebruik maken van het extra vangnet.

Het vangnet

Het vangnet bestaat uit een bedrag van negen procent van het hypotheekbedrag welke een huizenbezitter als achterstand mag oplopen op zijn hypotheek. Een voorbeeld:

 • Annuïteiten hypotheek bij aanvang 200 duizend euro
 • Bruto maandlast bij rente van 2% is 739 euro
 • Vangnet 9% van 200 duizend euro is 18 duizend euro

Met het vangnet van 18 duizend euro kun je ruim twee jaar lang de hypotheeklasten betalen. Natuurlijk zal een huizenbezitter vaak niet het gehele maandbedrag nodig hebben en zal ook de duur van twee jaar vaak niet van toepassing zijn. Echter, er zijn nog wel wat puntjes waar je rekening mee moet houden.

Behoud van renteaftrek

Starters die na 1 januari 2013  een huis hebben gekocht, moeten zich aan hun aflossingsschema houden om renteaftrek te kunnen behouden. Bij deze regeling (de Woonlastenfaciliteit) is dat gewaarborgd omdat er een extra lening (box 3, dus niet aftrekbaar) wordt afgesloten van waaruit de reguliere maandlasten van de hypotheek (rente + aflossing) betaald worden. Dat is mooi, maar besef wel dat het geleende geld ook weer terug betaald moet worden.

Hoe komt een hypotheek met NHG eigenlijk tot stand?

De bank controleert de aangeleverde formulieren en geeft daarvoor een akkoord. De bank beoordeelt dus of een hypotheek met NHG van toepassing is. De NHG is feitelijk het vangnet als het financieel fout gaat bij de huizenbezitter. Deze garantie komt dus pas om de hoek kijken als er daadwerkelijk financiële problemen zijn. Als er beroep wordt gedaan op de borgtocht faciliteit, dan is er uiteindelijk normaal gesproken sprake van een restschuld. NHG betaalt deze restschuld als de huizenbezitter zich aan bepaalde voorwaarden heeft gehouden.

Betalingsachterstand

Wilt u een offerte? Deze maken we graag voor u in orde!

Vraag offerte aan

Blijf op de hoogte

Als eerste horen over interessante events en nieuwtjes? Schrijf u in, dan houden we u per e-mail op de hoogte.

  Contact

  Bezoekadres
  Boyleweg 8
  3208 KA Spijkenisse

  T 0181 627 027
  F 0181 627 044
  E info@ouwerkerknotariaat.nl

  Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag
  08:45 – 12:30 uur
  13:15 – 17:00 uur

  Buiten onze openingstijden is het ook mogelijk om een afspraak te maken. Neem contact op en we bespreken uw wensen.