Telefoon 0181 627 027 Mijn dossier Ouwerkerk Online

Nieuws

Voorkom papierwerk met een clausule in het levenstestament

Nu we een aantal weken bezig zijn met het vaccineren van kwetsbare Nederlanders, blijkt dat er soms een hele papierwinkel bij komt kijken. Ouderen moeten namelijk toestemming geven voor de vaccinatie, maar wat als ze dat zelf niet meer kunnen?

Wettelijke vertegenwoordiger

Als een bewoner van het verpleeghuis zelf geen toestemming meer kan geven voor een vaccinatie, moet dat gedaan worden door een wettelijke vertegenwoordiger. Er is niet altijd een door de rechter benoemde bewindvoerder en curator. Vaak is er wel een vertegenwoordiger op basis van het levenstestament. Deze persoon mag door het levenstestament alle beslissingen namens iemand nemen.

Het kan verstandig zijn om alvast na te denken over zo’n clausule in het testament, maar ook wat je zou doen als iemand jou vraagt of je verantwoordelijk wilt zijn voor de beslissingen op onder andere medisch en financieel vlak.

Vertrouwenspersoon

Iemand kan je namelijk vragen om vertrouwenspersoon te worden, als diegene zelf geen beslissingen meer kan maken op het gebied van bijvoorbeeld financiën en medische zorg. Als je daarop ‘ja’ zegt, word je aangewezen als vertrouwenspersoon die namens een ander (de volmachtgever) mag handelen. In de akte ben je dan de gevolmachtigde.

Je kunt één persoon aanwijzen die alles regelt, of je splitst de taken naar iemand voor financiële zaken en een ander voor medische/persoonlijke zaken. Houd er rekening mee dat zowel banken als artsen maar één contactpersoon willen.

Wil je meer weten over hoe je iemand kunt aanwijzen die voor jou beslissingen mag nemen als je dat zelf niet meer kunt? Onze notaris geeft je graag vrijblijvend advies.

clausule levenstestament

Wilt u een offerte? Deze maken we graag voor u in orde!

Vraag offerte aan

Blijf op de hoogte

Als eerste horen over interessante events en nieuwtjes? Schrijf u in, dan houden we u per e-mail op de hoogte.

  Contact

  Bezoekadres
  Boyleweg 8
  3208 KA Spijkenisse

  T 0181 627 027
  F 0181 627 044
  E info@ouwerkerknotariaat.nl

  Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag
  08:45 – 12:30 uur
  13:15 – 17:00 uur

  Buiten onze openingstijden is het ook mogelijk om een afspraak te maken. Neem contact op en we bespreken uw wensen.