Telefoon 0181 627 027 Mijn dossier Ouwerkerk Online

Nieuws

Dit zijn de verschillende rechtsgebieden in het notariaat

Op verschillende belangrijke momenten in je leven kom je bij de notaris. Denk aan het kopen of verkopen van een huis, trouwen of geregistreerd partnerschap, maar ook voor het opstellen van een testament. Wat zijn deze rechtsgebieden precies? We zetten het op een rij.

De (kandidaat-)notaris is expert in onroerend goedrecht, personen- en familierecht en ondernemingsrecht. Deze rechtsgebieden vallen onder het privaatrecht (ook wel burgerlijk of civiel recht genoemd).

Personen- en familierecht: scheiding, geboorte en huwelijk

Het personen- en familierecht is het onderdeel van het burgerlijk recht dat zich bezighoudt met familiaire zaken als scheiding, geboorte, afstamming en huwelijk. Binnen dit rechtsgebied heeft de (kandidaat-)notaris globaal als taak het juridisch vastleggen en begeleiden van:

 • Testamenten. Cliënten leggen in het testament vast wie wat erft;
 • Voogdij. Ouder(s) leggen vast wie de zorg voor de kinderen krijgt, als er iets met hen gebeurt;
 • Huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Partners die trouwen of een geregistreerd partnerschap afsluiten, kunnen afspreken dat bepaalde bezittingen (inkomen, goederen, vermogen) en schulden apart moeten blijven;
 • Schenkingen. Een schenking via de notaris heeft voordelen. Voor jou en voor degene aan wie je schenkt. Maar het is niet verplicht;
 • Afwikkelen van nalatenschappen. Bij een overlijden adviseert de (kandidaat-)notaris de erfgenamen over de mogelijkheden om een erfenis wel of niet te accepteren. Verder zorgt hij ervoor dat het vermogen en de goederen van de overleden persoon volgens het testament worden verdeeld over de erfgenamen.

Onroerend goedrecht: het kopen en verkopen van vastgoed

Onroerend goedrecht omvat alle facetten van onroerende zaken. De (ver)koop van vastgoed is een ingewikkeld proces. De bank wil pas een hypotheek verstrekken als iemand daadwerkelijk eigenaar van een huis is. De verkopende partij wil het huis juist pas overdragen als hij er zeker van is dat hij zijn geld krijgt. Het verkoopbedrag van het huis moet ook nog eens zonder complicaties van de ene bank naar de andere bank overgeheveld worden. De (kandidaat-)notaris is de spil in dit hele proces. Hij begeleidt de verkoper en koper en zorgt dat alle afspraken formeel worden vastgelegd.

Naast de koop en verkoop van onroerend goed houdt de (kandidaat-)notaris zich bezig met de begeleiding van executieveilingen en de formele afwikkeling van een splitsing in een gebouw (een huis wordt opgedeeld in meerdere appartementen).

Ondernemingsrecht: oprichting van bv’s, verenigingen, stichtingen

Binnen dit rechtsgebied heeft de (kandidaat-)notaris als taak het juridisch vastleggen en begeleiden van de oprichting van rechtspersonen als bv’s en nv’s, coöperaties, verenigingen en stichtingen, vennootschappen onder firma. Ook speelt de (kandidaat-)notaris een rol bij:

 • Statutenwijzigingen;
 • Bedrijfsopvolging, fusie, splitsing en overdracht van ondernemingen;
 • Het verhandelen, intrekken, verpanden of certificeren van aandelen.

Onze notaris kijkt niet alleen naar de zakelijke kant van de onderneming, maar houdt ook rekening met de privésituatie van de cliënt.

Wilt u een offerte? Deze maken we graag voor u in orde!

Vraag offerte aan

Blijf op de hoogte

Als eerste horen over interessante events en nieuwtjes? Schrijf u in, dan houden we u per e-mail op de hoogte.

  Contact

  Bezoekadres
  Boyleweg 8
  3208 KA Spijkenisse

  T 0181 627 027
  F 0181 627 044
  E info@ouwerkerknotariaat.nl

  Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag
  08:45 – 12:30 uur
  13:15 – 17:00 uur

  Buiten onze openingstijden is het ook mogelijk om een afspraak te maken. Neem contact op en we bespreken uw wensen.