Nieuws
Een recreatiewoning financieren: hoe werkt dat?
Ertussenuit kunnen wanneer je dat wilt: een eigen recreatiewoning maakt dat mogelijk. Maar hoe zit het precies met de financiering van zo’n woning? Kan je daar een hypotheek voor aanvragen?
Hypotheekrente niet aftrekbaar
Bij het kopen van een recreatiewoning moet je met verschillende zaken rekening houden. De hypotheekrente van een recreatiewoning is niet aftrekbaar. Ook niet als je financiering van dit huis via de hypotheek op je hoofdwoning laat lopen. Dit hypotheekdeel wordt namelijk als een consumptieve lening beschouwd en de rente over dat deel van de lening is om die reden niet aftrekbaar. Mocht je huuropbrengsten genereren, dan worden deze daarentegen niet belast.
Andere voorwaarden dan bij een regulier woonhuis
Bij de financiering van een recreatiewoning gelden andere voorwaarden dan een hypotheek voor een regulier woonhuis:
- Banken verstrekken niet zo maar een hypotheek voor een recreatiewoning. Je hebt dus eigen geld nodig;
- De hypotheekverstrekker bepaalt of je de hypotheek kunt betalen. Je moet dus je inkomsten, verplichtingen en schulden kunnen overleggen;
- Als je een hypotheek wilt afsluiten, heb je een onderpand nodig. Dat kan het vakantiehuis zelf zijn, maar dat kan ook je koopwoning zijn;
- Houd er ook rekening mee dat de geldverstrekker jou beperkingen kan opleggen. Dat kan bijvoorbeeld gaan om een verbod op verhuur.
Bij de notaris
De eigendomsoverdracht van een recreatiewoning gebeurt door middel van een zogenaamde akte van levering bij de notaris. De koopovereenkomst die is getekend door de verkoper en koper wordt door de makelaar naar de notaris gestuurd. Zodra de notaris het dossier compleet heeft, zal hij een voorstel doen voor de juridische levering van verkoper aan koper. Ook maakt hij een concept-akte op.
Voor de overdracht heb je als koper het recht om de recreatiewoning te inspecteren. Maak hier zeker gebruik van! Je kunt dan zien of de woning daadwerkelijk in de staat verkeert zoals je het hebt aangekocht.
Als alle zaken in orde zijn, de betaling van de nota is voldaan en er geen ontbindende voorwaarden meer zijn, dan is het tijd om de handtekeningen te plaatsen. De notaris zal het tijdstip handmatig erbij zetten en als laatste het document zelf ondertekenen. Tot slot zendt de notaris de akte naar het kadaster.
Heb je vragen over de aankoop van een recreatiewoning? Maak dan een afspraak!