Telefoon 0181 627 027 Mijn dossier Ouwerkerk Online

Nieuws

Een woning erven: waar moet je op letten?

Het erven van een woning is een gebeurtenis die vaak gepaard gaat met gemengde gevoelens. Aan de ene kant is er het verdriet om het verlies van een dierbare en aan de andere kant komt de verantwoordelijkheid van het verdelen van de erfenis. Daar kan ook het erven van een woning bij horen. Een woning erven: waar moet je op letten?

Erfrecht en testament

Voordat je begint met het afhandelen van de erfenis, is het essentieel om te begrijpen hoe het erfrecht is geregeld en of er een testament is. Het testament geeft aan wie de erfgenamen zijn en hoe het onroerend goed verdeeld moet worden. Raadpleeg onze notaris om deze juridische documenten na te lopen.

Financiële situatie van de nalatenschap

Onderzoek de financiële situatie van de nalatenschap. Zijn er nog openstaande hypotheekleningen, belastingen of andere schulden? Een helder beeld van de financiële verplichtingen helpt bij het nemen van weloverwogen beslissingen over het beheer of de verkoop van de geërfde woning.

Overlijdensverzekering

Is er een overlijdensverzekering? Dan kun je meestal de hypotheekschuld (deels) aflossen met de uitkering van de overlijdensverzekering. Soms is dit al geregeld in de hypotheekakte.

Meerdere erfgenamen

Zijn er meer erfgenamen en wil je de waarde van het huis weten om de hoogte van jouw erfdeel te bepalen? Dan moet jeu samen met de andere erfgenamen beslissen hoe je de waarde van de woning bepaalt. Bijvoorbeeld met een taxatie. Soms staat in het testament hoe de waarde moet worden bepaald. De waarde van huis kan afwijken van de WOZ-waarde die je opgeeft bij de erfbelasting.

Onderhoud en staat van het huis

Inspecteer de woning grondig op mogelijke onderhoudsproblemen. Zijn er reparaties nodig? Is het huis in goede staat van onderhoud? Het is belangrijk om te weten welke kosten je kunt verwachten en of er directe actie vereist is om de waarde van het onroerend goed te behouden.

Notariële procedures

Werk samen met onze notaris om de vereiste juridische procedures af te handelen. Dit omvat het opstellen van de verklaring van erfrecht, het regelen van de overdrachtsakten en het zorgen voor een vlotte eigendomsoverdracht.

Woning erven

Wilt u een offerte? Deze maken we graag voor u in orde!

Vraag offerte aan

Blijf op de hoogte

Als eerste horen over interessante events en nieuwtjes? Schrijf u in, dan houden we u per e-mail op de hoogte.

  Contact

  Bezoekadres
  Boyleweg 8
  3208 KA Spijkenisse

  T 0181 627 027
  F 0181 627 044
  E info@ouwerkerknotariaat.nl

  Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag
  08:45 – 12:30 uur
  13:15 – 17:00 uur

  Buiten onze openingstijden is het ook mogelijk om een afspraak te maken. Neem contact op en we bespreken uw wensen.