Telefoon 0181 627 027 Mijn dossier Ouwerkerk Online

Nieuws

Getrouwd in Nederland, maar hoe zit dat in het buitenland?

Het kan je bijna niet ontgaan zijn: Harry en Meghan doen een stapje terug en willen een gedeelte van het jaar in Canada gaan wonen. Ook in Nederland zijn er steeds meer relaties met een internationaal karakter. Maar worden huwelijken en partnerschappen in elk land erkend?

Recht kiezen

Als je in Nederland getrouwd bent of voor een geregistreerd partnerschap hebt gekozen, geldt meestal het Nederlands recht. Maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn, bijvoorbeeld als jij en je partner lang in het buitenland hebben gewoond. Voor mensen met een internationaal huwelijk of partnerschap is het mogelijk om zelf een rechtskeuze voor een land te maken. Zo kun je zelf aangeven van welk land de regels gelden voor de gezamenlijke bezittingen en schulden binnen je huwelijk of partnerschap.

Het is soms lastig om te achterhalen welk recht voor jou geldt en of het verstandig is om een keuze voor het recht van een ander land te maken. Vraag onze notaris voor adviesover jouw situatie.

Geregistreerd partnerschap

In tal van EU-landen kun je je relatie ook zonder te trouwen officieel maken dankzij het geregistreerd partnerschap. Leef je met je partner samen dan kun je in dat geval je relatie laten registreren bij de overheid van het land waar je woont. Maar de verschillen tussen de EU-landen op dit gebied zijn groot. Een geregistreerd partnerschap is niet overal mogelijk, de rechten van de geregistreerde partners verschillen per land en niet alle landen erkennen geregistreerde partnerschappen uit andere landen. Ook de eigendomsrechten en het recht op alimentatie van geregistreerde partners verschillen aanzienlijk van land tot land.

Huwelijkse voorwaarden

Als je huwelijkse voorwaarden hebt of wilt opstellen, kun je in de volgende situaties het beste naar een notaris in Nederland gaan:

 • Je gaat trouwen in het buitenland met huwelijkse voorwaarden en je woont in Nederland.
 • Je bent getrouwd in het buitenland en hebt daar huwelijkse voorwaarden met rechtskeuze voor dat land gemaakt. Wil je dat deze rechtskeuze ook in Nederland werkt, vraag dan een notaris jouw voorwaarden in te schrijven in het huwelijks­goederenregister.

Als je na het huwelijk in het buitenland gaat wonen en je kiest voor huwelijkse voorwaarden naar Nederlands recht, kun je dit het beste bij een Nederlandse notaris laten vastleggen.

Trouwen buitenland

Wilt u een offerte? Deze maken we graag voor u in orde!

Vraag offerte aan

Blijf op de hoogte

Als eerste horen over interessante events en nieuwtjes? Schrijf u in, dan houden we u per e-mail op de hoogte.

  Contact

  Bezoekadres
  Boyleweg 8
  3208 KA Spijkenisse

  T 0181 627 027
  F 0181 627 044
  E info@ouwerkerknotariaat.nl

  Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag
  08:45 – 12:30 uur
  13:15 – 17:00 uur

  Buiten onze openingstijden is het ook mogelijk om een afspraak te maken. Neem contact op en we bespreken uw wensen.