Telefoon 0181 627 027 Mijn dossier Ouwerkerk Online

Nieuws

Een familiebedrijf? Denk eens aan een familiestatuut!

Een familiebedrijf hebben of beginnen is natuurlijk heel leuk, maar kan ook heel lastig zijn. Daarom is het goed om met elkaar duidelijke afspraken te maken. Welke richting kiezen jullie voor de toekomst? Van wie is het bedrijf eigendom? Hoe wordt de zeggenschap geregeld over het bedrijf?

Failliet door familieruzie

In Nederland zijn er niet veel voorbeelden van familiebedrijven die door familieruzies failliet raken, maar het gebeurt wel. En vaak wordt er dan te laat hulp ingeschakeld van een adviseur of bemiddelaar. Een reden daarvoor is dat familiebedrijven de ruzies liever niet naar buiten brengen, omdat ze bang zijn imagoschade op te lopen of een zwakkere positie in de markt te krijgen.

Karakters botsen

Sinds de start van de crisis in Nederland, komen ruzies binnen familiebedrijven vaker voor dan ervoor. Een reden voor conflict is bijvoorbeeld dat twee broers het bedrijf hebben overgenomen van hun vader, maar zelf twee hele verschillende karakters hebben. En dat botst. Zo’n conflict kan klein beginnen: ‘Hoeveel salaris geven we onze werknemers erbij komend jaar?’ of ‘Welke zakelijke auto gaan we rijden?’. Wanneer de zaken van tevoren niet goed met elkaar zijn doorgesproken, ontstaan er op den duur conflicten die kunnen uitmonden in flinke familieruzies. Daarmee zet men de toekomst van het familiebedrijf op het spel.

Familiestatuut

Een ‘buitenstaander’ is in zo’n geval heel handig. Die roept u er niet bij wanneer het conflict begint te escaleren, maar die betrekt u van begin af aan bij de zaken die u regelt. Deze buitenstaander, een vertrouwenspersoon, raadsman of adviseur bijvoorbeeld, kan objectief naar de situatie kijken en advies geven. De afspraken die u samen maakt kunt u vastleggen in een familiestatuut. Door het vast te leggen is het voor iedereen duidelijk hoe er richting gegeven wordt aan het bedrijf en hoe het gaat wanneer u het familiebedrijf bijvoorbeeld wilt verkopen.

Wilt u graag meer informatie ontvangen over familiestatuten? Wij voorzien u graag van meer informatie en helpen u op weg.

Familiestatuut

Wilt u een offerte? Deze maken we graag voor u in orde!

Vraag offerte aan

Blijf op de hoogte

Als eerste horen over interessante events en nieuwtjes? Schrijf u in, dan houden we u per e-mail op de hoogte.

  Contact

  Bezoekadres
  Boyleweg 8
  3208 KA Spijkenisse

  T 0181 627 027
  F 0181 627 044
  E info@ouwerkerknotariaat.nl

  Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag
  08:45 – 12:30 uur
  13:15 – 17:00 uur

  Buiten onze openingstijden is het ook mogelijk om een afspraak te maken. Neem contact op en we bespreken uw wensen.