Telefoon 0181 627 027 Mijn dossier Ouwerkerk Online

Nieuws

Ik laat mijn erfenis na aan jou, maar….

Gerard en Tiny hadden een fijn leven samen. Ze hadden amper familie, waren allebei enig kind, maar door hun grote vriendenkring voelden ze zich rijk. Toen Tiny’s vriendinnen kinderen kregen, was dat niet makkelijk voor haar. Bij Gerard en Tiny wilde het namelijk maar niet lukken. Na lange tijd legde ze zich erbij neer en koesterde de tijd met haar lieve en soms ondeugende ‘neefjes en nichtjes’, zoals ze hen noemde.

We tekenen vijftig jaar later. Zoals dat gaat, verwateren sommige contacten met het verstrijken van de jaren. Na het overlijden van Tiny’s beste vriendinnen, was dat ook zo met het contact met de zogenoemde neefjes en nichtjes. Zij leefden hun eigen leven. Dat vond Tiny ook begrijpelijk, maar ze miste hen wel heel erg. Ze was echt van ze gaan houden als eigen kinderen. Gerard had daar iets minder last van. Hij had met zijn vrijwilligerswerk bij de plaatselijke kunstgalerie een heel nieuwe passie gevonden. Na het overlijden van Tiny, vier jaar geleden, was hij er zelfs jarenlang bijna dagelijks te vinden.

Volledige erfenis aan kunstgalerie

Toen Gerard begin dit jaar overleed, waren ze daar bij de kunstgalerie erg verdrietig over. Hij was een graag geziene gast en ondanks zijn leeftijd, Gerard werd 81 jaar, deed hij tot op het laatste moment nog allerlei hand en spandiensten voor hen. Ze wisten dan ook niet wat ze hoorden, toen bleek dat Gerard ook nog postuum nog iets bijzonders voor hen deed. Hij liet namelijk zijn volledige erfenis na aan de kunstgalerie, waaronder zijn spaarrekening en woning. Tjonge, met dat geld konden ze de galerie een prachtige opknapbeurt geven en bekendere werken aantrekken.

Kink in de kabel

Terwijl de plannen voor de renovatie al vergevorderd waren en het huis van Gerard werd verkocht, kwam er echter een kink in de kabel. Het oude testament van Tiny gooide roet in het eten. Zij had namelijk een fideï-commis de residuo-bepaling (tweetraps-making) in haar testament laten opnemen. Vanwege de liefde voor haar ‘neefjes en nichtjes’ had ze bepaald dat het restant van haar erfenis, na het overlijden van haar erfgename Gerard, alsnog naar hen zou moeten gaan.

Eindeloos juridisch gevecht

De ‘neefjes en nichtjes’ in kwestie hadden hier wel oren naar. Sterker nog, enkelen van hen wilden werkelijk het onderste uit de kan halen. Een eindeloos juridisch gevecht was begonnen. Want hoe bepaal je nou wat het restant is van Tiny’s erfenis? De kunstgalerie blies, voor zover mogelijk, de plannen voor de renovatie af, maar zat wel met de rekening van de architect en niet terug te draaien materiaalbestellingen. Wat een strop.

Helaas zien we dit vaker. Een fideï-commis de residuo-bepaling (tweetraps-making) die voor problemen zorgt. Een overledene zegt eigenlijk ‘Ik laat mijn erfenis na aan jou, maar…’ En die maar is: als jij komt te overlijden, dan wil ik er opnieuw over kunnen beslissen. De aanleiding is meestal heel nobel, de erflater heeft het met de beste bedoelingen bedacht, maar de uitkomst zorgt vaak voor ellende. Wij kijken daarom liever naar beter passende alternatieven. Die zijn er gelukkig vaak ook.

Fideï-commis de residuo erfenis Ouwerkerk Notariaat

Wilt u een offerte? Deze maken we graag voor u in orde!

Vraag offerte aan

Blijf op de hoogte

Als eerste horen over interessante events en nieuwtjes? Schrijf u in, dan houden we u per e-mail op de hoogte.

  Contact

  Bezoekadres
  Boyleweg 8
  3208 KA Spijkenisse

  T 0181 627 027
  F 0181 627 044
  E info@ouwerkerknotariaat.nl

  Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag
  08:45 – 12:30 uur
  13:15 – 17:00 uur

  Buiten onze openingstijden is het ook mogelijk om een afspraak te maken. Neem contact op en we bespreken uw wensen.