Telefoon 0181 627 027 Mijn dossier Ouwerkerk Online

Nieuws

Fiscaal gunstig uw huis kopen of verkopen rond het eind van het jaar

Op 1 januari bepaalt de fiscus hoeveel vermogen u heeft en of u een vermogensheffing moet betalen. Wie rond het einde van het jaar zijn huis verkoopt en/of een nieuw huis koopt, doet er goed aan om de overdracht slim te plannen en zo het banksaldo laag te houden. Daarmee bespaart u eenvoudig op de vermogensbelasting.

Als u een huis koopt of uw eigen huis verkoopt, dan komt u bij ons langs voor de overdracht. Een huis wisselt namelijk niet officieel van eigenaar door het tekenen van het koopcontract, maar door de overdracht bij de notaris. De woning is pas verkocht als zeker is dat de koopsom is betaald. Wij bewaken dus ook de financiële kant van de overdracht. Zeker rond het einde van het jaar kan slim plannen van de datum van de overdracht u geld besparen. Voor de berekening van de vermogensheffing hanteert de belastingdienst namelijk 1 januari als peildatum – en daar kunt u handig op inspelen.

Plan de overdracht van uw huis fiscaal voordelig

Stel, u gaat verhuizen. De overdracht van uw eigen huis is in december 2018 en de overdracht van uw nieuwe huis vindt plaats in 2019. Of u verkoopt uw eigen huis eind 2018 en u heeft zelf nog geen andere woning gevonden. In beide scenario’s heeft u op 1 januari veel geld op uw rekening staan omdat u de som van uw oude huis al ontvangen heeft, maar nog niet uitgegeven heeft aan uw nieuwe huis. Dat bedrag telt de fiscus dan mee als belastbaar vermogen. En omdat het bij een woning al snel om een flink bedrag gaat, kunt u een forse vermogensheffing tegemoet zien. Het is in deze gevallen dus gunstiger om de overdracht van uw eigen woning – als dat mogelijk is – naar 2019 te tillen.

Huis kopen met eigen geld? Zo drukt u uw vermogen

Als u een huis gaat kopen dat u (gedeeltelijk) met eigen geld betaalt, dan werkt het precies andersom. Door de overdracht nog in december te plannen, daalt uw vermogen met het bedrag dat u besteed heeft aan uw nieuwe huis. U heeft dan op 1 januari minder vermogen en dus betaalt u minder vermogensbelasting.

Wilt u weten of u nog op tijd bent om fiscaal gunstig een huis te kopen of te verkopen? Neem dan contact met ons op.

Wilt u een offerte? Deze maken we graag voor u in orde!

Vraag offerte aan

Blijf op de hoogte

Als eerste horen over interessante events en nieuwtjes? Schrijf u in, dan houden we u per e-mail op de hoogte.

  Contact

  Bezoekadres
  Boyleweg 8
  3208 KA Spijkenisse

  T 0181 627 027
  F 0181 627 044
  E info@ouwerkerknotariaat.nl

  Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag
  08:45 – 12:30 uur
  13:15 – 17:00 uur

  Buiten onze openingstijden is het ook mogelijk om een afspraak te maken. Neem contact op en we bespreken uw wensen.