Telefoon 0181 627 027 Mijn dossier Ouwerkerk Online

Nieuws

Volgend jaar geen overdrachtsbelasting meer voor starters

Prinsjesdag is geen Prinsjesdag zonder gelekte informatie. Er is namelijk al bekend dat starters vanaf 1 januari geen overdrachtsbelasting meer hoeven te betalen.

Overdrachtsbelasting

Als je een huis of ander pand koopt, betaal je overdrachtsbelasting. Dit betaal je bij de notaris op het moment dat de overdracht van de woning plaatsvindt. De overdrachtsbelasting bedraagt twee procent van de aankoopwaarde van bestaande woningen. Stel dat je een huis koopt van drie ton, dan betaal je dus zesduizend euro belasting. Koop je een nieuwbouwhuis, dan betaal je geen overdrachtsbelasting.

Vrijstelling

Jongeren tussen de 18 en 35 jaar worden vanaf volgend jaar eenmalig vrijgesteld van deze belasting. Dat is een van de kabinetsplannen voor volgend jaar, bevestigen bronnen uit de coalitiepartijen. Het kabinet wil starters op de woningmarkt een handje helpen. De huizenprijzen blijven maar stijgen, wat het voor starters extra moeilijk maakt om een huis te kopen. Vooral in grote steden leggen starters, die meestal weinig spaargeld hebben, het af tegen de veel dikkere portemonnees van professionele vastgoedbeleggers en vermogende 40-plussers.

Beleggers gaan juist meer betalen

Naast het plan om starters te ontlasten, wil het kabinet ook maatregelen nemen rondom particuliere beleggers. Het kabinet wil de overdrachtsbelasting voor hen verhogen van twee naar acht procent, omdat ze kansen voor starters ontnemen door huizen op te kopen en duur te verhuren. Beleggers gaan dan bij een pand van drie ton 24 duizend euro belasting betalen in plaats van zesduizend.

Te weinig nieuwe woningen

Of dit de oplossing is om de woningmarkt weer op gang te krijgen, is de vraag. Vereniging Eigen Huis (VEH) denkt van niet. Voorzitter Hans André de la Porte: “Het is een sympathiek idee, maar Vereniging Eigen Huis heeft er wel bedenkingen bij. Het grote probleem van starters is namelijk het grote tekort aan betaalbare woningen.”

Dat is Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft met VEH eens: “Het probleem zit voornamelijk aan de aanbodkant: er zijn niet genoeg nieuwe woningen en al helemaal niet voor starters.”

overdrachtsbelasting

Wilt u een offerte? Deze maken we graag voor u in orde!

Vraag offerte aan

Blijf op de hoogte

Als eerste horen over interessante events en nieuwtjes? Schrijf u in, dan houden we u per e-mail op de hoogte.

  Contact

  Bezoekadres
  Boyleweg 8
  3208 KA Spijkenisse

  T 0181 627 027
  F 0181 627 044
  E info@ouwerkerknotariaat.nl

  Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag
  08:45 – 12:30 uur
  13:15 – 17:00 uur

  Buiten onze openingstijden is het ook mogelijk om een afspraak te maken. Neem contact op en we bespreken uw wensen.