Telefoon 0181 627 027 Mijn dossier Ouwerkerk Online

Nieuws

Huizenprijzen stijgen naar recordhoogte

De huizenprijzen stegen in 2020 met maar liefst 11,6 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. De gemiddelde verkoopprijs van een woning in het bestaande segment was 365 duizend euro.

Consument kan kiezen uit minder dan twee huizen

Voor het tweede achtereenvolgende kwartaal ligt de prijsontwikkeling in een jaar boven de 11 procent. Daarmee stegen de prijzen ongekend hard. In 2020 zijn er 3,7 procent meer koopwoningen in de bestaande bouw verkocht dan in 2019. Daarmee was 2020 qua verkoop beter dan de twee voorgaande jaren. Het afnemende aanbod van huizen blijft de grootste bron van zorg. In het vierde kwartaal van 2020 kende Nederland de krapste bestaande woningmarkt van deze eeuw met een krapte-indicator van 1,9 en dat betekent dat de consument uit minder dan twee huizen kon kiezen.

Overbieden

Nog steeds blijkt corona geen enkele invloed te hebben op de krapte in de huizenmarkt. Overbieden en snel beslissen blijven aan de orde van de dag. Bij bijna 60 procent van de huizen wordt meer betaald dan de vraagprijs. Een huis staat gemiddeld minder dan vier weken te koop.

Woningmarkt schreeuwt om actie

Een belangrijke oorzaak van de stijgende huizenprijzen blijft het achterblijvende aanbod. “Bijna alle politieke partijen hebben nu gelukkig veel aandacht voor dit maatschappelijke vraagstuk en het probleem erkend in hun verkiezingsprogramma’s. Goede voornemens zijn het begin, maar de woningmarkt schreeuwt om actie. We hebben écht een substantiële toename van het aantal woningen nodig, zodat ze betaalbaar blijven en mensen een passende woning kunnen betrekken, aldus Onno Hoes, voorzitter NVM.

Niet de juiste woningen

Bovendien zijn de woningen die gebouwd worden niet altijd de woningen waar mensen naar op zoek zijn. De NVM merkt dat er nog veel appartementen in de binnenstad worden gebouwd, maar dat kopers andere voorkeuren hebben. “Wij zeggen steeds tegen gemeenten: let op wat mensen willen hebben en bouw die woningen. Die raak je snel kwijt en dan gaan de prijzen ook dalen. Hoe meer aanbod, hoe lager de prijs gaat worden de komende jaren. Dat zou voor iedereen goed zijn”, zegt Onno Hoes.

Woningprijzen

Wilt u een offerte? Deze maken we graag voor u in orde!

Vraag offerte aan

Blijf op de hoogte

Als eerste horen over interessante events en nieuwtjes? Schrijf u in, dan houden we u per e-mail op de hoogte.

  Contact

  Bezoekadres
  Boyleweg 8
  3208 KA Spijkenisse

  T 0181 627 027
  F 0181 627 044
  E info@ouwerkerknotariaat.nl

  Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag
  08:45 – 12:30 uur
  13:15 – 17:00 uur

  Buiten onze openingstijden is het ook mogelijk om een afspraak te maken. Neem contact op en we bespreken uw wensen.