Telefoon 0181 627 027 Mijn dossier Ouwerkerk Online

Nieuws

Iets beter vooruitzicht voor starters: woningen worden betaalbaarder

Voor starters is er (eindelijk) een iets beter vooruitzicht: woningen worden vanaf dit najaar iets beter betaalbaar. Omdat de inkomens stijgen en de huizenprijzen verder dalen, verbetert de betaalbaarheid later dit jaar, blijkt uit een nieuwe DNB Analyse.

Betaalbaarheid gaat eerst achteruit

Eerst moeten starters nog even door de zure appel heen bijten. De huizenprijzen dalen op dit moment wel, maar omdat de hypotheekrente stijgt, is de betaalbaarheid niet meteen beter geworden. Door de snel gestegen hypotheekrente konden starters bij gelijkblijvende maandlasten minder geld lenen voor de aanschaf van een woning. Omdat de huizenprijzen geleidelijker dalen dan de rente steeg, ging in 2022 de betaalbaarheid van een huis voor starters daarmee eerst nog achteruit.

Positie van starter op de woningmarkt wordt beter vanaf medio 2023

Nu de daling van de huizenprijzen vanaf het najaar van 2022 is ingezet, en ook de lonen de afgelopen maanden flink zijn gestegen, wordt de positie van de starter de komende tijd iets beter. Als starters meer gaan verdienen, kunnen zij immers meer uitgeven aan een woning, waardoor hun ‘financieringsruimte’ stijgt. Uit modellen en berekeningen van de economen van De Nederlandsche Bank blijkt dat hierdoor de betaalbaarheid van een koophuis eind 2023 ruim 4 procent beter is dan eind 2021, voordat de rente begon te stijgen.

Moeilijk een geschikte woning te vinden

Ondanks de iets verbeterde kansen voor starters blijft het moeilijk om een geschikte woning te vinden. Het gemiddelde bruto inkomen van een startershuishouden was in 2022 ongeveer 67.500 euro. Met dat inkomen kunnen starters tegen de huidige hypotheekrente van 4 procent maximaal 312.000 euro lenen bij de bank. Dit is een stuk lager dan de gemiddelde verkoopprijs van een woning, die in 2022 432.000 euro bedroeg.

,,Het blijft als starter dus moeilijk om voet aan de grond te krijgen op de woningmarkt’’, concludeert DNB. Onderzoek van taxatiebedrijf Calcasa laat dit ook zien; de gemiddelde starter kan slechts 3,4 procent van de koopwoningen financieren.

Woningmarkt

Wilt u een offerte? Deze maken we graag voor u in orde!

Vraag offerte aan

Blijf op de hoogte

Als eerste horen over interessante events en nieuwtjes? Schrijf u in, dan houden we u per e-mail op de hoogte.

  Contact

  Bezoekadres
  Boyleweg 8
  3208 KA Spijkenisse

  T 0181 627 027
  F 0181 627 044
  E info@ouwerkerknotariaat.nl

  Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag
  08:45 – 12:30 uur
  13:15 – 17:00 uur

  Buiten onze openingstijden is het ook mogelijk om een afspraak te maken. Neem contact op en we bespreken uw wensen.