Telefoon 0181 627 027 Mijn dossier Ouwerkerk Online

Nieuws

“Ik ga scheiden. Moeten we ons huis verkopen of kan ik mijn ex-partner uitkopen?”

Vraag:

“Ik ga scheiden. Moeten we ons huis verkopen of kan ik mijn ex-partner uitkopen?” 

Antwoord:

“Wanneer slechts een van u volledig eigenaar is van het huis, hoeft de woning niet te worden verdeeld. Staat de woning op naam van u beiden? Dan kunt u ervoor kiezen om de woning gezamenlijk te verkopen of er zelf te blijven wonen en uw ex-partner uit te kopen. Klinkt simpel, maar in beide situaties is het belangrijk om goed te kijken naar de huidige situatie. Heeft het huis inmiddels bijvoorbeeld overwaarde? Of is er sprake van een restschuld bij verkoop? Ook is het belangrijk om te kijken of u de lasten van de woning zelfstandig kunt betalen en moet u samen (of met de hulp van ons) afstemmen hoe de inboedel en overwaarde/restschuld onder u beiden wordt verdeeld. Hiervoor zult u bij ons een akte van verdeling op moeten laten maken, waarin wordt vastgelegd wie wat krijgt.

Tot het moment van verkopen of uitkopen bent u beiden hoofdelijk aansprakelijk en verantwoordelijk voor de hypotheeklasten. Blijft een van beiden in het huis wonen en is er, na taxatie, sprake van onderwaarde? Dan vergoedt de vertrekkende ex-partner naar rato zijn of haar aandeel in de woning én de onderwaarde, afhankelijk van de situatie en de afspraken die u onderling heeft gemaakt. Bij overwaarde kunt u een nieuwe lening afsluiten om uw partner uit te kopen, of u neemt het deel van de bestaande lening van uw partner over. Uiteraard alleen indien financieel haalbaar. Houd daarbij ook rekening met eventueel te betalen alimentatie en de gevolgen hiervan op uw financiële mogelijkheden. Bovendien moet er in deze situatie een nieuwe hypotheekofferte worden opgemaakt en de partner die de woning overneemt moet hiervoor bij ons een afspraak maken. Er moet immers een nieuw hypotheekrecht worden gevestigd.

Hopelijk heb ik u hiermee wat inzicht gegeven in de mogelijkheden. Uiteraard gaan we graag persoonlijk met u in gesprek om de best passende oplossing voor uw situatie te vinden.”

Maak_kennis_met_Ron_480x377

mr. Ron Ouwerkerk
notaris

Heeft u zelf een vraag? Ik beantwoord deze graag! Neem contact met mij op via Ron@ouwerkerknotariaat.nl

Scheiden

Wilt u een offerte? Deze maken we graag voor u in orde!

Vraag offerte aan

Blijf op de hoogte

Als eerste horen over interessante events en nieuwtjes? Schrijf u in, dan houden we u per e-mail op de hoogte.

  Contact

  Bezoekadres
  Boyleweg 8
  3208 KA Spijkenisse

  T 0181 627 027
  F 0181 627 044
  E info@ouwerkerknotariaat.nl

  Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag
  08:45 – 12:30 uur
  13:15 – 17:00 uur

  Buiten onze openingstijden is het ook mogelijk om een afspraak te maken. Neem contact op en we bespreken uw wensen.