Telefoon 0181 627 027 Mijn dossier Ouwerkerk Online

Nieuws

Kan ik een huis kopen als ik geen vast contract heb?

U wilt graag een huis kopen, maar er is één probleem: u heeft geen vast contract. Hoe pakt u het dan aan?

Het kan zijn dat u zzp’er bent of misschien heeft u nog een tijdelijk contract bij uw (nieuwe) werkgever. Misschien lijkt het dan onmogelijk om een hypotheek te krijgen, maar dat is echt (vaak) niet waar. Verschillende aanbieders maken het mogelijk voor mensen zonder vaste arbeidsovereenkomst om aan een hypotheek te geraken, ook met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Hypotheekaanbieders maken hierbij wel onderscheid tussen een hypotheek voor zzp’ers en een hypotheek voor mensen met een tijdelijk contract.

U heeft een tijdelijk contract

Wanneer u over een tijdelijk contract beschikt, heeft de hypotheekverstrekker minder zekerheid dat u ook in de toekomst aan uw financiële verplichtingen kunt voldoen. Besluit uw werkgever uw tijdelijke contract namelijk niet te verlengen, dan zit u ineens zonder inkomen waardoor u eventueel ook moeite kunt krijgen om de maandelijkse betalingen aan de bank te (blijven) voldoen.

Over het algemeen is het daarom zo dat u alleen voor een hypotheek met tijdelijk contract in aanmerking komt, wanneer u in het bezit bent van een intentieverklaring van uw werkgever. In deze intentieverklaring geeft uw werkgever aan dat hij de intentie heeft om uw tijdelijke dienstverband in de toekomst om te zetten in een vast contract. Dit geeft de hypotheekverstrekker op dat moment voldoende de zekerheid dat u aan uw betalingsverplichtingen kunt blijven voldoen.

U bent zzp’er

Omdat zzp’ers geen intentieverklaring kunnen overleggen, moeten ze kunnen aantonen dat ze ‘draagkrachtig’ genoeg zijn voor een hypotheek. Zij zullen bij de hypotheekverstrekker daarom een overzicht van het inkomen, vermogen en vaste lasten moeten overleggen.

In de regel is het zo dat zzp’ers in aanmerking voor een hypotheek, wanneer ze kunnen aantonen dat ze in de afgelopen drie jaar een stabiele bron van inkomsten hadden. Aan de hand van deze cijfers zal de hypotheek worden berekend, waarbij de hypotheekverstrekker het “laagste” jaarinkomen van die drie jaar als uitgangspunt neemt.

Laat u goed informeren

Zonder vast contract is het dus heel goed mogelijk om een hypotheek te krijgen. Maar het is verstandig om u van tevoren goed te laten informeren om zo te voorkomen dat u uw droomhuis hebt gekocht maar uiteindelijk niet de sleutel krijgt omdat u de financiering niet rond krijgt.

huis

Wilt u een offerte? Deze maken we graag voor u in orde!

Vraag offerte aan

Blijf op de hoogte

Als eerste horen over interessante events en nieuwtjes? Schrijf u in, dan houden we u per e-mail op de hoogte.

  Contact

  Bezoekadres
  Boyleweg 8
  3208 KA Spijkenisse

  T 0181 627 027
  F 0181 627 044
  E info@ouwerkerknotariaat.nl

  Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag
  08:45 – 12:30 uur
  13:15 – 17:00 uur

  Buiten onze openingstijden is het ook mogelijk om een afspraak te maken. Neem contact op en we bespreken uw wensen.