Telefoon 0181 627 027 Mijn dossier Ouwerkerk Online

Nieuws

Let op: kinder- en partneralimentatie stijgt volgend jaar met 2%.

Uw alimentatie wordt jaarlijks verhoogd. Onlangs maakte de minister bekend dat het indexcijfer voor 2019 voor kinder- en partneralimentatie 2% bedraagt. Dat betekent dat uw alimentatie volgend jaar met 2% stijgt. Het is wel belangrijk dat u uw ex-partner hier tijdig over informeert.

Wat bepaalt de stijging van de alimentatie?

De bedragen voor kinder- en partneralimentatie worden ieder jaar aangepast. Dit is de zogeheten indexatie. Om te bepalen met welk percentage de alimentatie wordt geïndexeerd, kijkt de minister van Justitie naar de loonontwikkeling in het bedrijfsleven en bij de overheid. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stelt dit loonindexcijfer vast op basis van de landelijke salarisontwikkelingen. De minister laat op deze manier de alimentatie gelijke tred houden met de gemiddelde loonstijging. Dit betreft overigens de wettelijke indexering. Het kan zijn dat u met uw partner andere afspraken heeft gemaakt over indexatie van de alimentatie.

Let op: de verhoging gaat niet vanzelf

Volgens de wettelijke indexering heeft u volgend jaar dus recht op 2% meer alimentatie. Nu u dit weet, is het zaak om uw ex-partner te informeren dat u met ingang van 1 januari 2019 een hoger bedrag aan alimentatie verwacht. Controleer ook goed of u in januari daadwerkelijk het aangepaste bedrag ontvangt. Is dat niet het geval, herinner uw ex-partner dan schriftelijk aan zijn of haar  verplichting.

Partneralimentatie gaat veranderen

Er is een wetsvoorstel in de maak om de partneralimentatie eerlijker te maken, simpeler te berekenen en in duur te verkorten (van twaalf naar vijf jaar). Ook wordt de grondslag voor de betaling van partneralimentatie veranderd. De voorgestelde nieuwe grondslag voor de partneralimentatie is compensatie voor het gedurende het huwelijk ontstane verlies aan verdiencapaciteit als gevolg van de tijdens het huwelijk gemaakte keuzes. De Tweede Kamer en Eerste Kamer moeten het wetsvoorstel nog goedkeuren.

Meer weten?

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

 

alimentatie

Wilt u een offerte? Deze maken we graag voor u in orde!

Vraag offerte aan

Blijf op de hoogte

Als eerste horen over interessante events en nieuwtjes? Schrijf u in, dan houden we u per e-mail op de hoogte.

  Contact

  Bezoekadres
  Boyleweg 8
  3208 KA Spijkenisse

  T 0181 627 027
  F 0181 627 044
  E info@ouwerkerknotariaat.nl

  Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag
  08:45 – 12:30 uur
  13:15 – 17:00 uur

  Buiten onze openingstijden is het ook mogelijk om een afspraak te maken. Neem contact op en we bespreken uw wensen.