Telefoon 0181 627 027 Mijn dossier Ouwerkerk Online

Nieuws

Maandlasten lopen op door stijging hypotheekrente

Woningzoekenden krijgen te maken met een extra moeilijkheid: de hypotheekrente is de afgelopen weken hard gestegen, waardoor de maandlasten van een nieuw huis hoger zijn dan aanvankelijk werd gedacht.

Maak opnieuw de rekensom

Het kan zomaar zijn dat je al een tijd op zoek bent naar een woning. Je hebt een berekening gemaakt van het maximaal te lenen bedrag en bent op Funda gaan zoeken. Toch is het nu verstandig om opnieuw naar die rekensom te kijken, omdat de hypotheekrente inmiddels fors is gestegen. De rente op de populairste hypotheek, de annuïteitenhypotheek waarvan de rente voor 20 jaar vaststaat, is sinds 1 januari met bijna een procentpunt gestegen.

Geen daling meer

Wie een hypotheek neemt met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), betaalt gemiddeld zo’n 2,4 procent aan rente. Wie een huis zonder NHG koopt – en dat moet in principe bij alle huizen boven de 355 duizend euro – betaalt gemiddeld zelfs bijna 2,8 procent rente. Dat is na jaren van steeds maar weer dalende rentes wel even slikken.

De nieuwe rekensom

Maar wat betekent dit voor je maandlasten? Stel, je hebt een huis gekocht van 350 duizend euro en je hebt dat volledig met een NHG-hypotheek gefinancierd. Dan liggen je bruto lasten 174 euro per maand hoger dan een paar maanden geleden. Gelukkig verzacht de hypotheekrenteaftrek enigszins de pijn. Netto ben je 66 euro per maand duurder uit.

Daar staat tegenover dat je een annuïteitenhypotheek langzamer aflost als de rente hoger is. En dat tikt harder aan. Kijken we naar een periode van tien jaar, dan liggen je totale kosten door de hogere hypotheekrente bijna 20 duizend euro hoger. Simpel gezegd 2.000 euro per jaar dus.

hypotheekrente

Wilt u een offerte? Deze maken we graag voor u in orde!

Vraag offerte aan

Blijf op de hoogte

Als eerste horen over interessante events en nieuwtjes? Schrijf u in, dan houden we u per e-mail op de hoogte.

  Contact

  Bezoekadres
  Boyleweg 8
  3208 KA Spijkenisse

  T 0181 627 027
  F 0181 627 044
  E info@ouwerkerknotariaat.nl

  Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag
  08:45 – 12:30 uur
  13:15 – 17:00 uur

  Buiten onze openingstijden is het ook mogelijk om een afspraak te maken. Neem contact op en we bespreken uw wensen.