Telefoon 0181 627 027 Mijn dossier Ouwerkerk Online

Nieuws

Nieuwe wet ingetreden: Erfgenamen beter beschermd tegen schulden

Eerder hebben we in dit artikel al gemeld dat de Eerste Kamer akkoord is gegaan met de nieuwe regels voor het aanvaarden van de erfenis.

Op donderdag 1 september 2016 is de wet ‘bescherming erfgenamen tegen schulden’ ingegaan. Hierdoor wordt bijvoorbeeld het wegnemen van een familiefotoboek niet langer gezien als een daad van zuivere aanvaarding van de nalatenschap. KNB-woordvoerder Nora van Oostrom heeft in de rubriek ‘Hoe zit dat eigenlijk?’ van radioprogramma Wekker-Wakker van Omroep Max een toelichting gegeven.

“De wet beschermt tegen schuldeisers van overledenen”

In de nieuwe wet is geregeld dat een erfgenaam alleen zuiver aanvaardt als hij goederen van de nalatenschap verkoopt, bezwaart of op andere wijze aan het verhaal van schuldeisers onttrekt. Als erfgenamen na zuivere aanvaarding van de nalatenschap een onverwachte schuld tegenkomen, kunnen zij binnen drie maanden naar de kantonrechter gaan om de nalatenschap alsnog beneficiair te aanvaarden.

Geen onverwachte schuld

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) is voorstander van de beschermingsregeling voor erfgenamen zoals die in de wet staat. Maar de nieuwe wet zal niet alle problemen voor erfgenamen oplossen. Dit omdat de meeste schulden van de erflater niet als een onverwachte schuld kunnen worden aangemerkt. Daarom blijft voorlichting belangrijk.

Toelichting Nora van Oostrom

Bron: knb.nl

Beschermen erfgenamen

Wilt u een offerte? Deze maken we graag voor u in orde!

Vraag offerte aan

Blijf op de hoogte

Als eerste horen over interessante events en nieuwtjes? Schrijf u in, dan houden we u per e-mail op de hoogte.

  Contact

  Bezoekadres
  Boyleweg 8
  3208 KA Spijkenisse

  T 0181 627 027
  F 0181 627 044
  E info@ouwerkerknotariaat.nl

  Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag
  08:45 – 12:30 uur
  13:15 – 17:00 uur

  Buiten onze openingstijden is het ook mogelijk om een afspraak te maken. Neem contact op en we bespreken uw wensen.