Nieuws
Prinsjesdag 2024: Wonen en hypotheken
Op dinsdag 17 september vond Prinsjesdag 2024 plaats, het moment waarop koning Willem-Alexander de nieuwe kabinetsplannen presenteerde. Dit jaar zijn er een aantal belangrijke veranderingen aangekondigd die invloed hebben op wonen en hypotheken.
Lagere overdrachtsbelasting voor beleggers
Een van de meest opvallende maatregelen is de verlaging van de overdrachtsbelasting voor tweede woningen. Voor woningen waarin iemand zelf woont, blijft de overdrachtsbelasting op 2 procent. Echter, voor een tweede huis, zoals een vakantiewoning of een huurwoning, daalt de overdrachtsbelasting van 10,4 procent naar 8 procent in 2026. Dit is een positieve ontwikkeling voor mensen die willen investeren in onroerend goed.
Meer huurtoeslag
Om huurders te ondersteunen, heeft het kabinet aangekondigd dat de huurtoeslag vanaf 2026 met €11,50 per maand zal stijgen. Huurders krijgen op deze manier de mogelijkheid om beter rond te kunnen komen, vooral nu de algemene heffingskorting afneemt.
Geen box 3 voor aardbevingsschade
Deze speciale maatregel is bedoeld voor inwoners van Groningen en Noord-Drenthe die schade hebben geleden door de aardbevingen. Deze bewoners hoeven de financiële steun die zij ontvangen voor herstelmaatregelen niet op te geven in de belastingaangifte. Dit helpt mensen die al te maken hebben met moeilijke omstandigheden.
Versnellen van de woningbouw
In de begroting wordt de noodzaak van het aanpakken van de woningnood in Nederland benadrukt. Het kabinet heeft als doel om jaarlijks 100.000 nieuwe woningen te bouwen, met name betaalbare huizen voor lage en middeninkomens. Hiervoor is €5 miljard beschikbaar. Daarnaast worden bouwregels eenvoudiger gemaakt om het bouwen te versnellen.
Investeren in bestaande gebouwen
Naast het bouwen van nieuwe huizen kijkt de regering ook naar bestaande gebouwen die gebruikt kunnen worden. Ideeën zoals ‘optoppen’ (het bouwen van extra woningen bovenop bestaande woningen) en het delen van woningen met bijvoorbeeld een hospita worden aangemoedigd. Deze aanpak moet ervoor zorgen dat er sneller meer woningen beschikbaar komen.
Betere kwaliteit en betaalbaarheid
De regering maakt extra geld beschikbaar om de huurtoeslag te verhogen en te investeren in verduurzaming van woningen. Hierdoor wordt de kwaliteit van de woningen verhoogt en dalen de energiekosten. Ook wordt de huidige wetgeving aangepast, zodat huurders en verhuurders een beter inzicht hebben wat de servicekosten zijn.