Nieuws
Prinsjesdag: serieuze plannen en opvallende kleding
De derde dinsdag in september is traditiegetrouw Prinsjesdag. Op deze dag worden de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar gepresenteerd. Een dag van serieuze plannen, maar ook van statements maken met kleding.
Waarom Prinsjesdag op dinsdag?
De naam Prinsjesdag wordt al sinds de zeventiende eeuw gebruikt en heeft betrekking op de viering van de verjaardagen van de Prinsen van Oranje. De eerste Prinsjesdag zoals wij die nu kennen, vond plaats op 2 mei 1814. Dat was niet op dinsdag, maar op maandag. Deze dag was niet ideaal omdat een groot aantal Kamerleden uit afgelegen delen van het land moesten komen, en op zondag wilden zij niet reizen vanwege zondagsrust. Daarom is in 1887 besloten om Prinsjesdag te laten plaatsvinden op dinsdag.
Gouden of glazen koets?
De koning en de belangrijkste leden van het Koninklijk Huis volgen, normaal gesproken met de Gouden Koets, een route door Den Haag vanaf Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal. De Gouden Koets wordt gerestaureerd, waardoor nu de Glazen Koets wordt gebruikt. De verwachting is dat de gouden variant in zeven jaar klaar is. Er wordt niet gekozen voor de kortste route, maar eentje die bijna twee keer zo lang is, waar onder andere de bekende plaatsen Noordeinde en Lange Voorhout worden aangedaan. Dit gebeurt al sinds 1925.
Uitlekken is bijna een traditie
Wanneer de koning arriveert bij de Ridderzaal, wordt het Wilhelmus gespeeld en neemt hij plaats op de troon. Willem-Alexander leest de troonrede voor, welke altijd begint met de woorden “Leden van de Staten Generaal”. Als de troonrede is uitgesproken, biedt minister Hoekstra van Financiën de Miljoenennota en de rijksbegroting aan de Tweede Kamer aan. Bijna elk jaar lekt wel een deel van die plannen uit. Afgelopen periode is bijvoorbeeld al naar buiten gekomen dat er 3 miljard wordt vrijgemaakt voor lastenverlichting voor burgers.
Kleding en schoenen als statement
Deze dag gaat natuurlijk over de plannen van de regering voor het komende jaar, maar vandaag is voor de politici ook een mogelijkheid om met kleding een standpunt duidelijk te maken. Zo ook minister Ank Bijleveld van Defensie. Zij draagt vandaag een jurk gemaakt van oude uniformen. De kleuren van de vier krijgsmachtdelen zijn erin verwerkt, ook in haar hoed. Hiermee wil zij een ode brengen aan 75 jaar vrouwen bij de krijgsmacht.
Ook haar collega Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, maakt een statement met zijn schoenen. Die zijn namelijk ontwerpen door een kunstenaar met een verstandelijke beperking. Bij vrouwen zijn de hoeden altijd een blikvanger, maar voor mannen bestaat zo’n traditie volgens De Jonge niet. Dus zocht hij in Atelier Herenplaats tussen het werk van kunstenaars met een verstandelijke beperking of psychiatrische achtergrond een schilderij uit en liet op basis daarvan zijn schoenen maken.
Hoe dan ook, vandaag wordt weer een dag waar we duidelijkheid krijgen over de koers van de regering en daarnaast mogen we genieten (of juist niet) van de verschillende outfits van de Kamerleden.