Telefoon 0181 627 027 Mijn dossier Ouwerkerk Online

Nieuws

Samenwonen, samen regelen

Als je gaat samenwonen, dan ben je waarschijnlijk meer bezig met de inrichting van jullie woning dan met belastingen, financiën en pensioen. Maar wist je dat de wet niets regelt voor samenwoners? Daarom is het goed om ook over die zaken afspraken met elkaar te maken via een samenlevingscontract. Dat schept duidelijkheid én je wordt er vaak financieel beter van.

Financieel voordeel

Als jullie samenwonen, kan het aantrekkelijk zijn om fiscaal partner te zijn. Je kunt je inkomsten en aftrekposten optimaal verdelen. Dat kan al gauw een aardig bedrag per jaar opleveren. Je kunt je partner ook mee laten delen in je pensioen via het partnerpensioen. Daarmee krijgt jouw partner een pensioenuitkering als jij komt te overlijden. Om in aanmerking te komen voor fiscaal partnerschap en partnerpensioen – en daarmee voor het financiële voordeel – heb je een officieel samenlevingscontract nodig dat bij de notaris is vastgelegd.

Niet automatisch erfgenaam

Goed om te weten: ook als je een samenlevingscontract hebt, is jouw partner niet automatisch erfgenaam. Bij jouw overlijden gaan jouw huis, bezittingen en eventuele schulden en eigen zaak over op jouw familie. Wil je dat je partner erfgenaam is, dan moet je dat apart regelen in je testament. Als jij komt te overlijden, betaalt jouw partner met een samenlevings­contract overigens wel minder erfbelasting dan wanneer je geen samenlevings­contract hebt.

Alles op een rij

Daarnaast leent een samenlevings­contract zich uitstekend voor het vastleggen van allerlei afspraken. Denk daarbij aan afspraken over de verdeling van kosten (zoals huur of hypotheeklasten, gas, water en licht) en een overzicht van welke spullen van jou zijn en welke van jullie samen zijn. Of wie welke schulden heeft. Dat kan veel discussie voorkomen, mochten jullie onverhoopt uit elkaar gaan.

Wil je meer weten over een samenlevingscontract? Of wil je weten wat de kosten zijn van een op maat gemaakt samenlevingscontract? Neem dan gerust contact met ons op of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Wilt u een offerte? Deze maken we graag voor u in orde!

Vraag offerte aan

Blijf op de hoogte

Als eerste horen over interessante events en nieuwtjes? Schrijf u in, dan houden we u per e-mail op de hoogte.

  Contact

  Bezoekadres
  Boyleweg 8
  3208 KA Spijkenisse

  T 0181 627 027
  F 0181 627 044
  E info@ouwerkerknotariaat.nl

  Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag
  08:45 – 12:30 uur
  13:15 – 17:00 uur

  Buiten onze openingstijden is het ook mogelijk om een afspraak te maken. Neem contact op en we bespreken uw wensen.