Telefoon 0181 627 027 Mijn dossier Ouwerkerk Online

Nieuws

Schenken op papier: leg nu vast wat je later wilt schenken

Wil je aan je (klein)kinderen een bedrag schenken, maar heb je dat geld nu nog niet? Of wil je schenken, maar ervoor zorgen dat je (klein)kinderen minder erfbelasting betalen als je er niet meer bent? Dan kun je schenken op papier overwegen.

Op papier

Bij schenken op papier leg je op papier vast dat je iemand over een bepaalde tijd een bedrag geeft. Bijvoorbeeld omdat je het geld nu nog niet kunt missen. Of omdat het ‘vastzit’ in het huis. Een schenking op papier heet in notariële akten vaak een ‘schuldigerkenning uit vrijgevigheid’.

Hoe werkt het?

Je geeft op papier een bedrag aan je (klein)kinderen. Pas als je overlijdt krijgen zij het geld. Als je op deze manier schenkt, krijg je een schuld aan je (klein)kinderen waarvoor je hen jaarlijks 6 procent rente betaalt. Betaal je de rente niet, dan wordt de schuld voor de erfbelasting genegeerd. Je bereikt dan dus niet het belastingvoordeel dat je met de schenking wilde behalen. Je stort het geld niet op de bankrekening, maar legt dit vast bij de notaris in een schenkingsovereenkomst. Alleen dan is de schenking rechtsgeldig.

Voordelig

Als je je aan een aantal regels houdt, kan schenken op papier voordelig zijn. Om deze reden maken vooral ouders hiervan gebruik om hun vermogen over te dragen op hun kinderen. Het bedrag dat de ouders op papier schenken, telt namelijk niet mee met de erfenis. Kinderen betalen daardoor minder erfbelasting. De schenkers moeten zorgen dat zij:

 • De schenking door een notaris laten vastleggen, dat moet bij elke volgende schenking opnieuw;
 • Over het geschonken bedrag elk jaar minstens 6% rente betalen aan de ontvanger. Je betaalt rente, omdat de schenking op papier gezien wordt als een schuld. De ontvanger heeft jouw schenking als het ware direct weer aan je terug geleend.

Wil je hierover meer informatie of ben je er al uit en wil je een schenkingsovereenkomst vastleggen? Dan ben je bij ons van harte welkom. Maak hier een afspraak.

Wilt u een offerte? Deze maken we graag voor u in orde!

Vraag offerte aan

Blijf op de hoogte

Als eerste horen over interessante events en nieuwtjes? Schrijf u in, dan houden we u per e-mail op de hoogte.

  Contact

  Bezoekadres
  Boyleweg 8
  3208 KA Spijkenisse

  T 0181 627 027
  F 0181 627 044
  E info@ouwerkerknotariaat.nl

  Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag
  08:45 – 12:30 uur
  13:15 – 17:00 uur

  Buiten onze openingstijden is het ook mogelijk om een afspraak te maken. Neem contact op en we bespreken uw wensen.