Telefoon 0181 627 027 Mijn dossier Ouwerkerk Online

Nieuws

Splitsen van uw onderneming: hoe werkt het?

Als uw onderneming groeit, kunt u overwegen om uw bedrijf te splitsen. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Maar hoe werkt splitsen eigenlijk? Een splitsing klinkt eenvoudig, maar er komt heel wat bij kijken op zowel financieel, fiscaal als juridisch gebied. We zetten de belangrijkste zaken voor u op een rij.

Waarom splitsen?

Als uw bedrijf jarenlang groeit, kan uw onderneming moeilijker bestuurbaar worden. Dat kan zijn vanwege de omvang, maar ook omdat er verschillende activiteiten zijn. Splitsing kan het managen van de verschillende onderdelen dan makkelijker maken. Veel ondernemers willen hun bedrijf splitsen om zo de risico’s te spreiden: is één van de bv’s verlieslatend of gaat deze zelfs failliet, dan is de kans groter dat de andere bv’s in de holding gewoon kunnen blijven draaien. Splitsing kan ook een goede optie zijn voor wie zijn bedrijf wil overdragen op de kinderen en elk kind een deel ervan wil geven. Soms is splitsen een noodzaak, bijvoorbeeld bij ruzie tussen de aandeelhouders.

Wanneer kan splitsen wel en wanneer niet?

Splitsen mag alleen als u daar een bedrijfseconomische reden voor heeft. Denk daarbij aan een herstructurering, verzelfstandiging van activiteiten of een overdracht. De inspecteur van de belastingdienst kijkt daar kritisch naar, want een splitsing mag niet ingezet worden om van (fiscale) schulden af te komen. Voor een splitsing is altijd een notariële akte nodig.

Soorten splitsing

Het splitsen van van uw bedrijf kan op verschillende manieren. Uw bedrijf houdt op te bestaan en hieruit ontstaan twee of meer nieuwe bedrijven. Ook kunt u uw oude bedrijf laten voortbestaan en het hele vermogen over laten gaan naar twee of meer nieuwe rechtspersonen. De gevolgen van een splitsing zijn groot. Daarnaast kunnen de gevolgen zowel financieel, fiscaal als juridisch zeer verschillend zijn. We raden u dan ook aan om u hier goed over te laten informeren. Overigens kunnen alle rechtsvormen gesplitst worden. Dus naast de bv of de nv, kunt u ook een stichting of een vereniging splitsen.

Wilt u meer weten over het splitsen van uw onderneming? Neemt u dan contact met ons op.

splitsing

Wilt u een offerte? Deze maken we graag voor u in orde!

Vraag offerte aan

Blijf op de hoogte

Als eerste horen over interessante events en nieuwtjes? Schrijf u in, dan houden we u per e-mail op de hoogte.

  Contact

  Bezoekadres
  Boyleweg 8
  3208 KA Spijkenisse

  T 0181 627 027
  F 0181 627 044
  E info@ouwerkerknotariaat.nl

  Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag
  08:45 – 12:30 uur
  13:15 – 17:00 uur

  Buiten onze openingstijden is het ook mogelijk om een afspraak te maken. Neem contact op en we bespreken uw wensen.