Telefoon 0181 627 027 Mijn dossier Ouwerkerk Online

Nieuws

Stijging hypotheekrente pas komend kwartaal terug te zien in huizenprijzen

De gevolgen van de stijgende hypotheekrente zullen we pas, op z’n vroegst, terugzien in het derde kwartaal. Dat zegt het Kadaster in hun kwartaalbericht. Het Kadaster verwacht de komende tijd een minder actieve woningmarkt met minder harde prijsstijgingen.

Minder grote prijsstijgingen

De hypotheekrente is in korte tijd hard gestegen. In januari lag de rente voor kort- en langlopende hypotheken tussen de 1 en 1,5 procent. In juli was dat al tussen de 3,8 en 4,5 procent. Deze ontwikkeling heeft ook gevolgen voor de huizenmarkt. Het aantal transacties zal afnemen, wat leidt tot minder grote prijsstijgingen volgens het Kadaster.

Afkoeling woningmarkt

Ook economen van de ING voorspellen dat de huizenprijzen eerder zullen stabiliseren dan stijgen. Volgens de bank lagen de prijzen van verkochte woningen in juni gemiddeld nog maar 0,1 procent hoger dan een maand eerder. Dit zou een afkoeling van de woningmarkt kunnen betekenen.

Kwart minder woningen verkocht

Er zijn nog meer tekenen voor die afkoeling. Zo waren er in de eerste helft van het jaar bijna een kwart minder woningverkopen dan in dezelfde periode vorig jaar. Het huizenaanbod neemt juist toe. Dit zou kunnen betekenen dat doorstromers meer haast voelen hun woning te verkopen, mogelijk uit vrees voor een daling van de huizenprijzen.

Daling, maar nog steeds hoge prijzen

De huizenprijzen stijgen al een aantal maanden minder hard dan voorheen, al kostte een huis in het tweede kwartaal gemiddeld alsnog 429 duizend euro. Dat is 17 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal transacties tussen april en juni lag op het laagste niveau van andere tweede kwartalen sinds 2015.

Huizenmarkt

Wilt u een offerte? Deze maken we graag voor u in orde!

Vraag offerte aan

Blijf op de hoogte

Als eerste horen over interessante events en nieuwtjes? Schrijf u in, dan houden we u per e-mail op de hoogte.

  Contact

  Bezoekadres
  Boyleweg 8
  3208 KA Spijkenisse

  T 0181 627 027
  F 0181 627 044
  E info@ouwerkerknotariaat.nl

  Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag
  08:45 – 12:30 uur
  13:15 – 17:00 uur

  Buiten onze openingstijden is het ook mogelijk om een afspraak te maken. Neem contact op en we bespreken uw wensen.