Telefoon 0181 627 027 Mijn dossier Ouwerkerk Online

Nieuws

Grote stijging aantal samenlevingscontracten

Het aantal samenlevingscontracten in het eerste kwartaal van dit jaar is ruim 40 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie. Maar waarom een samenlevingscontract?

De wet regelt niets voor samenwoners

Wettelijk gezien is er niets geregeld voor mensen die samenwonen. Met een samenlevingscontract kun je zelf allerlei afspraken vastleggen. Het gaat dan bijvoorbeeld om welke spullen van wie zijn en welke zaken gezamenlijk bezit zijn. In een samenlevingscontract kun je ook afspraken opnemen over de financiële zaken: wie betaalt wat? Wat gebeurt er met het huis als jullie uit elkaar gaan? Allemaal afspraken die je kunt vastleggen in een samenlevingscontract.

Zelf maken of laten opstellen?

Je kunt zelf een samenlevingscontract maken of laten opstellen bij de notaris. Een notarieel samenlevingscontract is verplicht als je bijvoorbeeld een partnerpensioen wilt ontvangen.

Wat is het verschil tussen een samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap?

 • Bij een huwelijk of partnerschap heb je automatisch een aantal rechten en plichten ten opzichte van elkaar. Bijvoorbeeld onderhoudsplicht en erfrecht. Bij een samenlevingscontract heb je deze rechten en plichten alleen als je ze in het contract opneemt;
 • Bij een samenlevingscontract is er geen sprake van gemeenschap van goederen, tenzij je dit in het samenlevingscontract opneemt;
 • Bij een huwelijk of partnerschap hebben jij en je partner automatisch ouderlijk gezag over de kinderen die je samen krijgt. Bij een samenlevingscontract krijgt alleen de moeder automatisch ouderlijk gezag. De man moet het kind eerst erkennen om de officiële vader te worden en kan daarna samen met de moeder het gezamenlijk gezag laten registreren.
Samenlevingscontract

Wilt u een offerte? Deze maken we graag voor u in orde!

Vraag offerte aan

Blijf op de hoogte

Als eerste horen over interessante events en nieuwtjes? Schrijf u in, dan houden we u per e-mail op de hoogte.

  Contact

  Bezoekadres
  Boyleweg 8
  3208 KA Spijkenisse

  T 0181 627 027
  F 0181 627 044
  E info@ouwerkerknotariaat.nl

  Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag
  08:45 – 12:30 uur
  13:15 – 17:00 uur

  Buiten onze openingstijden is het ook mogelijk om een afspraak te maken. Neem contact op en we bespreken uw wensen.