Telefoon 0181 627 027 Mijn dossier Ouwerkerk Online

Nieuws

Welke studie volg je om binnen het notariaat te werken?

Heb je de ambitie om een mooie functie te vervullen binnen het notariaat? Dat juichen we natuurlijk toe! Welke studies zijn daarvoor de basis? Wij leggen het uit.

Notarisklerk

Binnen een notariskantoor kun je aan de slag als (kandidaat-)notaris, maar ook als notarisklerk of notarieel medewerker. Als notarisklerk heb je een hbo-studie rechten gedaan en behandel je zelfstandig veel voorkomende dossiers. Daarnaast controleer je akten en overeenkomsten, raadpleeg je allerlei registers, stel je conceptakten op en heb je zowel schriftelijk als telefonisch contact met cliënten.

Notarieel medewerker

Ben je notarieel medewerker dan heb je meestal een juridisch-administratieve mbo-opleiding gedaan. Je stelt conceptakten op, je registreert akten in registers, je plant afspraken met cliënten in en je bent aanwezig bij de ondertekening van de akte.

Notaris

Als notaris mag je gemaakte afspraken en verklaringen rechtsgeldig vastleggen in notariële akten. Je bent benoemd bij Koninklijk Besluit en je hebt de eed afgelegd waarin je onder andere belooft dat je je houdt aan geheimhoudingsplicht en verplichte onpartijdigheid. Wil je notaris worden? Kies dan voor de universitaire studie notarieel recht. Vaak ben je als notaris zelfstandig ondernemer, maar je kunt ook in loondienst werken bij een andere notaris.

Studie rechten

Wil je (kandidaat-)notaris worden? Doe dan de studie notarieel recht aan de universiteit. Dit is een brede, praktijkgerichte opleiding. Je doet kennis op over:

 • personen- en familierecht;
 • huwelijksvermogensrecht;
 • onroerendgoedrecht;
 • ondernemingsrecht;
 • erfrecht;
 • fiscaal recht, voor zover relevant in notariaat;
 • notariële wetgeving.

Er is veel aandacht voor je schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid. Aan het einde van je studie schrijf je een scriptie. Je kunt de studie ook in deeltijd volgen.

Ervaring opdoen in de praktijk

Om een realistisch beeld te krijgen van het werkveld, is het vaak mogelijk om stage te lopen tijdens je studie. Het is niet verplicht, maar veel studenten maken er gebruik van om praktijkervaring op te doen. Zo kun je de dagelijkse gang van zaken binnen een notariskantoor ervaren en kijken of een kantoor bij je past.

Wilt u een offerte? Deze maken we graag voor u in orde!

Vraag offerte aan

Blijf op de hoogte

Als eerste horen over interessante events en nieuwtjes? Schrijf u in, dan houden we u per e-mail op de hoogte.

  Contact

  Bezoekadres
  Boyleweg 8
  3208 KA Spijkenisse

  T 0181 627 027
  F 0181 627 044
  E info@ouwerkerknotariaat.nl

  Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag
  08:45 – 12:30 uur
  13:15 – 17:00 uur

  Buiten onze openingstijden is het ook mogelijk om een afspraak te maken. Neem contact op en we bespreken uw wensen.