Telefoon 0181 627 027 Mijn dossier Ouwerkerk Online

Nieuws

Uitstel nieuw energielabel voor woning

De invoering van het nieuwe energielabel laat nog even op zich wachten. Per 1 januari was het de bedoeling dat er een expert zou langskomen om te checken wat de energieprestatie van een huis is. De Tweede Kamer wil niet dat huiseigenaren of huurders meer geld kwijt zijn voor een label als ze vervolgens zelf verantwoordelijk blijven voor de juistheid ervan.

Verplicht

Bij de verkoop of verhuur van een woning is het sinds enkele jaren verplicht om een energielabel te laten vaststellen. Dat label is dan tien jaar geldig. Nu kun je voor een paar euro op internet een label aanvragen, maar omdat Europese richtlijnen veranderen, is het nodig om een expert langs te laten komen om de duurzaamheid vast te stellen.

Nieuw label is duurder

De woningeigenaar krijgt wel een nauwkeuriger en uitgebreider label. Volgens de VVD zijn huiseigenaren dan wel een stuk duurder uit: het gaat van 10 naar 190 euro. De notaris dient de verkoper te wijzen op zijn of haar wettelijke verplichting tot overhandiging van het energielabel.

Kritisch

Ook de Vereniging Eigen Huis is kritisch over de invoering van het nieuwe energielabel en is dan ook blij dat de Kamer om uitstel vraagt. “Het is nog niet duidelijk wat de toegevoegde waarde van het nieuwe label is”, zegt woordvoerder Hans André de la Porte. “Je mag verwachten dat zo’n expert direct advies geeft over hoe je je woning het beste kunt verduurzamen, maar dat zit nu nog niet voldoende in de plannen. Daardoor ontstaat er geen handelingsperspectief en dan vinden wij 190 euro wel duur.”

Nieuwe label wel meer waard

Toch is volgens het ministerie is het nieuwe energielabel meer waard dan het huidige. “Het is veel meer dan het vaststellen van tien kenmerken”, zei een woordvoerder eerder. “Het huis moet bijvoorbeeld worden opgemeten en er moet worden berekend hoeveel kilowattuur aan energie per vierkante meter wordt verbruikt. Ook wordt in het nieuwe label mogelijk opgenomen hoe schoon de energie is die voor een woning wordt opgewekt.”

De regering beraadt zich nu en komt op een later tijdstip met een verdere reactie.

energielabel

Wilt u een offerte? Deze maken we graag voor u in orde!

Vraag offerte aan

Blijf op de hoogte

Als eerste horen over interessante events en nieuwtjes? Schrijf u in, dan houden we u per e-mail op de hoogte.

  Contact

  Bezoekadres
  Boyleweg 8
  3208 KA Spijkenisse

  T 0181 627 027
  F 0181 627 044
  E info@ouwerkerknotariaat.nl

  Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag
  08:45 – 12:30 uur
  13:15 – 17:00 uur

  Buiten onze openingstijden is het ook mogelijk om een afspraak te maken. Neem contact op en we bespreken uw wensen.