Telefoon 0181 627 027 Mijn dossier Ouwerkerk Online

Nieuws

Ertussenuit wanneer je wilt: waar let je op bij de aankoop van een vakantiehuisje?

Nu het niet meer vanzelfsprekend is om op reis te gaan buiten de landsgrenzen, is het kopen van een eigen vakantiehuisje misschien wel aantrekkelijker dan ooit. Een heerlijke plek waar je even naartoe kunt, wanneer je maar wilt. Maar waar moet je op letten bij de koop? We geven je vijf tips.

Geen mondelinge overeenkomst

Voor de aankoop van een vakantiehuisje gelden dezelfde regels als voor de koop van een gewone woning. Een mondelinge overeenkomst is dus niet bindend en kopers krijgen een bedenktijd van drie dagen. Alle informatie over het kopen van een huis vind je in deze brochure.

Vijf belangrijke punten om op te letten bij een vakantiewoning:

 • Een vakantiewoning hoeft volgens de wet aan minder eisen te voldoen dan een ‘gewone’ woning. Daarom is het erg belangrijk dat je de bouwkundige staat van de woning heel goed (laat) controleren. Doe je dit niet, dan kan achteraf ineens blijken dat er nog veel aan moet gebeuren.
 • Staat het huisje op een vakantiepark? Dan ben je na aankoop gebonden aan de regelgeving van het park. Mag je het huisje bijvoorbeeld verhuren? Wat zijn de regels voor huisdieren?
 • Een vakantiewoning valt voor de inkomstenbelasting in box 3 tegen de WOZ-waarde, je hoofdverblijf in box 1. Je hebt voor een vakantiehuisje ook geen recht op hypotheekrenteaftrek.
 • Heb je het er zo naar je zin dat je er permanent wil wonen? Of dit in jouw vakantiewoning is toegestaan, verschilt van gemeente tot gemeente. Het antwoord vind je in het bestemmingsplan.
 • Let op de bijkomende kosten. Je betaalt doorgaans een vaste bijdrage, zoals bij appartementen de VvE. Daarvan wordt het algemeen onderhoud van het park of complex betaald.
vakantiehuisje

Wilt u een offerte? Deze maken we graag voor u in orde!

Vraag offerte aan

Blijf op de hoogte

Als eerste horen over interessante events en nieuwtjes? Schrijf u in, dan houden we u per e-mail op de hoogte.

  Contact

  Bezoekadres
  Boyleweg 8
  3208 KA Spijkenisse

  T 0181 627 027
  F 0181 627 044
  E info@ouwerkerknotariaat.nl

  Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag
  08:45 – 12:30 uur
  13:15 – 17:00 uur

  Buiten onze openingstijden is het ook mogelijk om een afspraak te maken. Neem contact op en we bespreken uw wensen.