Nieuws
Drie vragen over de verhoogde overdrachtsbelasting voor beleggers
Vanaf 2023 gaat de overdrachtsbelasting voor een woning die je koopt als belegging of voor een bedrijfspand van 8 procent naar 10,4 procent. Hoe zit dat precies?
Voor een woning waar je zelf in gaat wonen, betaal je net als dit jaar, komend jaar ook 2 procent overdrachtsbelasting. Voor starters onder de 35 jaar geldt dat ze geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen bij aankoop van hun woning.
Voor welke panden geldt het verhoogde percentage?
Voor vakantiewoningen, bedrijfspanden, woningen voor de verhuur en andere onroerende zaken waarin je niet zelf voor langere tijd gaat wonen, geldt het verhoogde percentage. Dit gaat onder andere om:
- Grond of gebouwen die je niet direct met een woning mee koopt (zoals een garage of tuin die je los koopt);
- Een tweede woning of vakantiewoning (ook een stacaravan op een vakantiepark valt hieronder);
- Een woning bestemd voor verhuur;
- Bedrijfsgebouwen;
- Een kavel waar je een woning op laat bouwen in eigen beheer;
- De gekochte steiger en het water bij een woonark.
Ik ben van plan dit jaar nog een beleggingspand aan te kopen. Hoe zit het dan met de overdrachtsbelasting?
Het moment dat de akte bij de notaris wordt getekend, is bepalend voor de overdrachtsbelasting. Stel dat je een onroerende zaak in 2022 koopt, maar de notariële levering in 2023 plaatsvindt, dan betaal je 10,4% overdrachtsbelasting. Probeer er in dat geval dus voor te zorgen dat de notariële levering ook in 2022 plaatsvindt.
Het lukt mij niet om de notariële akte te tekenen in 2022. Loop ik nu voordeel mis?
Wellicht kan de Groninger akte uitkomst bieden. Een Groninger akte is een notariële akte van levering van een onroerende zaak (bijvoorbeeld een woning of een bedrijfspand). In deze akte is een constructie opgenomen waarbij de onroerende zaak wel alvast wordt geleverd, maar de koopprijs nog niet wordt betaald. Bij niet betalen komt de eigendom automatisch weer toe aan de verkoper.
Let wel op: overweeg bij een Groninger akte wel of de extra kosten opwegen tegen het tariefvoordeel van 1 procent dat je daarmee behaalt. Daarnaast gaan veel financiers hier niet mee akkoord. Overleg altijd eerst met de bank voor je deze constructie aangaat.