Telefoon 0181 627 027 Mijn dossier Ouwerkerk Online

Nieuws

Voorkom financiële uitbuiting van ouderen

De gezamenlijke aanpak van financieel misbruik van ouderen zorgt ervoor dat professionals uit diverse disciplines elkaar kennen en gezamenlijk optrekken. Maar er is nog veel werk te doen. Dat is de belangrijkste conclusie van het politiek café over de aanpak van financiële bescherming van ouderen, dat de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) op 8 maart organiseerde.

Na een partijpolitieke visie op het probleem door Joke de Kock (PvdA) ging zij samen met de aanwezigen in discussie over diverse aspecten van het voorkomen en aanpakken van financieel misbruik onder ouderen en kwetsbaren. De politie bracht naar voren dat veel wijkagenten onvoldoende zijn geschoold om financieel misbruik te herkennen. Ook bleek dat er regionale verschillen zijn bij Veilig Thuis. Niet altijd wordt er even adequaat omgegaan met een melding van financieel misbruik van ouderen.

Extra politieke steun

De ouderenbonden ervaren dat de politiek enorm heeft gekort op de vrijwilligers die ouderen op financieel gebied ondersteuning bieden. Terwijl zij een belangrijke voorlichtende en signalerende taak hebben als het gaat om financieel misbruik of het niet meer op orde hebben van de eigen administratie. Het levenstestament is steeds bekender en een populair middel om de financiële zaken op een goede manier door te laten lopen, ook als je dit zelf niet meer kunt. Toezicht op de vertrouwenspersoon is een belangrijk aspect zowel voor duidelijkheid binnen de familie als financiële verantwoording. Seniorencoaches van bijvoorbeeld ABN AMRO komen bij mensen thuis. Maatschappelijk werkers en huisartsen signaleren ook veel. Alle partijen waren het eens over de aanpak van het probleem: praktische oplossingen vanuit verschillende disciplines en samen optrekken is de sleutel tot een nog beter resultaat. Van de politiek wordt naast extra begroting voor voorlichting naar ouderen en de aanpak van de daders ook steun verwacht.

Lees het volledige artikel

Wat kunt u doen om ouderenmishandeling te voorkomen?

In een eerder bericht meldden we al dat naar schatting jaarlijks 200.000 ouderen boven de 65 jaar mishandeld worden. Onder ouderenmishandeling valt bijvoorbeeld lichamelijke en psychische mishandeling, verwaarlozing en financiële uitbuiting. Ouderen moeten zich veilig voelen en veilig zijn.

Lees het eerdere artikel:

http://www.ouwerkerknotariaat.nl/2016/11/23/voorkom-financieel-misbruik-en-mishandeling-van-ouderen/

Ouderenmishandeling voorkomen

Wilt u een offerte? Deze maken we graag voor u in orde!

Vraag offerte aan

Blijf op de hoogte

Als eerste horen over interessante events en nieuwtjes? Schrijf u in, dan houden we u per e-mail op de hoogte.

  Contact

  Bezoekadres
  Boyleweg 8
  3208 KA Spijkenisse

  T 0181 627 027
  F 0181 627 044
  E info@ouwerkerknotariaat.nl

  Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag
  08:45 – 12:30 uur
  13:15 – 17:00 uur

  Buiten onze openingstijden is het ook mogelijk om een afspraak te maken. Neem contact op en we bespreken uw wensen.