Telefoon 0181 627 027 Mijn dossier Ouwerkerk Online

Nieuws

Wensen over medische behandeling? Bespreek die met uw arts

Zoals we al eerder schreven, kiezen steeds meer mensen voor een levenstestament. Hierin kunt u uw wensen vastleggen over materiële zaken, maar ook of u bepaalde medische behandelingen juist wel of juist niet wilt. Denk hierbij aan reanimatie of wensen rond euthanasie. Het vastleggen van uw wensen in een wilsverklaring is één ding. Voor een goede uitvoering van uw wilsverklaring is het ook belangrijk dat u uw wensen van te voren bespreekt met uw arts.

Een wilsverklaring is een document waarin u aangeeft wat uw wensen zijn over medische behandelingen of uw levenseinde. Kunt u op een bepaald moment zelf geen beslissingen (meer) nemen hierover, dan weten anderen hoe ze conform uw wensen moeten handelen.

Keuzevrijheid behouden

Als notaris kunnen wij de wilsverklaring voor u vastleggen in uw levenstestament. Dat hoeft overigens niet per se. U kunt er ook voor kiezen om de wilsverklaring buiten uw levenstestament te houden. In dat geval heeft u de mogelijkheid om uw wilsverklaring gedurende de tijd aan te passen zonder tussenkomst van een notaris. In het levenstestament nemen we dan op dát u een wilsverklaring heeft en waar die zich bevindt.

Laat anderen weten wat u wilt

U maakt een wilsverklaring in de veronderstelling dat er ook naar gehandeld wordt. Daarom is het belangrijk dat u deze zorgvuldig en duidelijk opstelt. We raden u dan ook aan om dit samen met uw arts te doen. Zo voorkomt u dat er twijfel ontstaat op het moment dat men uw wilsverklaring moet gaan uitvoeren. Daarnaast is het belangrijk dat u uw familie en uw arts laat weten wat uw wensen zijn rond medische zorg en behandelingen. Uw arts kan de wilsverklaring dan opnemen in uw medisch dossier.

Wilsbekwaam voor de wilsverklaring

Om een wilsverklaring op te stellen, moet u wel wilsbekwaam zijn. Met andere woorden: u bent in staat om te overzien wat de gevolgen van een bepaalde handeling zijn. De wilsbekwaamheid is niet altijd klip en klaar, bijvoorbeeld bij mensen met dementie. In zo’n geval kunnen wij als notaris de wilsbekwaamheid laten toetsen bij een onafhankelijk en indicerend arts. Dat is niet uw eigen arts. Die mag namelijk niet verklaren over zijn eigen patiënten vanwege het risico op bevooroordeling of mogelijk belangenconflict.

Denkt u erover een levenstestament of wilsverklaring op te stellen? Neem contact met ons op.

Wilt u een offerte? Deze maken we graag voor u in orde!

Vraag offerte aan

Blijf op de hoogte

Als eerste horen over interessante events en nieuwtjes? Schrijf u in, dan houden we u per e-mail op de hoogte.

  Contact

  Bezoekadres
  Boyleweg 8
  3208 KA Spijkenisse

  T 0181 627 027
  F 0181 627 044
  E info@ouwerkerknotariaat.nl

  Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag
  08:45 – 12:30 uur
  13:15 – 17:00 uur

  Buiten onze openingstijden is het ook mogelijk om een afspraak te maken. Neem contact op en we bespreken uw wensen.