Telefoon 0181 627 027 Mijn dossier Ouwerkerk Online

Nieuws

Kan ik het zelf regelen of moet ik langs de notaris?

Er zijn verschillende momenten denkbaar waarop je langs de notaris moet. Dit is bijvoorbeeld bij de koop van een huis of het opstellen van een testament. Er zijn ook situaties waarbij het niet perse nodig is om langs de notaris te gaan, maar waarbij je het zelf kunt regelen. We zetten de belangrijkste zaken op een rij.

De notariële akte

De afspraken die je bij de notaris maakt, worden vastgelegd in een notariële akte. De overeenkomsten en verklaringen worden juridisch vastgelegd. De akte is pas rechtsgeldig als hij door de notaris is ondertekend. Zo’n akte biedt zekerheid: het document is echt, het laat zien dat er achteraf geen aanpassingen zijn gedaan en dat de personen die hebben getekend ook daadwerkelijk degenen zijn die dat hebben gedaan.

Wat kan ik zelf regelen?

Een schenking of samenwonen kan je via de notaris regelen, maar je kunt ook zelf afspraken op papier zetten. Dit noem je een onderhandse akte. Een onderhandse akte heeft wel nadelen, zo sta je bijvoorbeeld sterker in de rechtbank met een notariële akte als er ruzie ontstaat. Daarnaast kan een onderhandse akte kwijtraken. Bij de notaris wordt een notariële akte bewaard in een speciale archiefruimte waar ze goed beschermd zijn tegen onder andere brand en waterschade.

Wanneer moet ik langs de notaris?

Er zijn verschillende situaties waarbij je verplicht langs de notaris moet. Dit geldt bijvoorbeeld voor de huwelijkse voorwaarden: met deze voorwaarden bepaal je zelf welke bezittingen en schulden van jou persoonlijk zijn en welke gezamenlijk.

Ook voor het opstellen van een testament moet je langs de notaris. De notaris kan je dan ook adviseren over mogelijkheden en (fiscale) gevolgen voor erfgenamen.

Bij de aankoop van een woning: de eigendom moet worden overgedragen, dit kan alleen met een notariële akte.

Bij een scheiding: als jullie uit elkaar gaan, leg je in een akte van verdeling vast hoe jullie gezamenlijke bezittingen en schulden verdeeld worden.

Het overdragen van aandelen in een BV: pas nadat de koper, de verkoper en de notaris de akte van levering aandelen hebben ondertekend, wordt de koper eigenaar van de door hem gekochte aandelen.

Twijfel je of je langs de notaris moet? Neem gerust contact met ons op!

Wilt u een offerte? Deze maken we graag voor u in orde!

Vraag offerte aan

Blijf op de hoogte

Als eerste horen over interessante events en nieuwtjes? Schrijf u in, dan houden we u per e-mail op de hoogte.

    Contact

    Bezoekadres
    Boyleweg 8
    3208 KA Spijkenisse

    T 0181 627 027
    F 0181 627 044
    E info@ouwerkerknotariaat.nl

    Openingstijden

    Maandag t/m vrijdag
    08:45 – 12:30 uur
    13:15 – 17:00 uur

    Buiten onze openingstijden is het ook mogelijk om een afspraak te maken. Neem contact op en we bespreken uw wensen.