Telefoon 0181 627 027 Mijn dossier Ouwerkerk Online

Nieuws

Zo maakt u iedereen blij: acht tips bij het doen van een schenking

Cadeautjes uitdelen is leuk. Maar zeker wanneer u een (groot) geldbedrag wilt schenken, zijn er een aantal dingen waarmee u rekening moet houden zodat de ontvanger ook écht blij kan zijn met de gift.

Schenk alleen geld waar u bij kunt

Geld dat vast zit in uw huis of beleggingen kunt u het beste pas schenken als het geld ook echt op uw betaalrekening staat. Wilt u toch nu al schenken? Kies dan voor een schenking op papier.

Denk aan uzelf

De kinderen of een andere dierbare een bedrag schenken is natuurlijk ontzettend leuk, maar denk ook aan uzelf. Heeft u dit bedrag echt over, ook als u kijkt naar eventuele toekomstige plannen? Houdt u wel genoeg over om onverhoopte tegenslagen op te vangen? Bij de notaris kunt u regelen dat u de schenking terug kunt draaien als uw omstandigheden veranderen. Vertel dit wel aan de ontvanger. Dan weet hij of zij dat het bedrag niet zomaar opgemaakt kan worden.

Wees open

Geeft u geld of spullen aan één van uw kinderen? Voorkom dat de andere kinderen zich gepasseerd voelen. Wees open over de schenking (of lening). In uw testament kunt u de verschillen recht trekken, zodat alle kinderen uiteindelijk evenveel hebben gekregen.

Kies of u via de notaris wilt schenken

Een schenking via de notaris heeft veel voordelen voor zowel de schenker als de ontvanger, zoals belastingvoordelen. Daarnaast heeft u meer grip op wat er met de gift gebeurt. Natuurlijk kunt u de schenking ook zonder notaris regelen. Leg dan de schenking vast in een eigen overeenkomst: een onderhandse akte.

Houd rekening met de omstandigheden van de ontvanger

Een schenking komt niet op ieder moment goed uit. Bijvoorbeeld als de ontvanger een uitkering heeft. Dan bestaat de kans dat hij of zij minder uitkering krijgt. Houd ook rekening met het bedrag dat u schenkt. Als u boven het belastingvrije bedrag schenkt, moet de ontvanger belasting betalen. Die schenkbelasting kunt u eventueel ook betalen.

Schenk samen met uw partner

Echtgenoten moeten elkaar altijd toestemming geven om een schenking te doen. Dat is wettelijk zo geregeld. Bent u getrouwd of geregistreerd partner in gemeenschap van goederen? Zorg dat uw partner dan ook de handtekening zet onder de akte of overeenkomst waarin u de gift regelt.

Let op het belastingvrije bedrag

Wilt u uw kind en schoondochter/zoon allebei een leuk bedrag schenken waarover ze geen belasting hoeven te betalen? Houd er rekening mee dat de Belastingdienst een getrouwd stel (of geregistreerd partnerschap) als één persoon beschouwt. Zorg dat de schenkingen opgeteld binnen het belastingvrije bedrag vallen.

Voorkom dat een ex meeprofiteert

Wat gebeurt er met uw schenking als uw kind gaat scheiden? Bij de notaris kunt u laten vastleggen dat uw kind de schenking niet hoeft te delen met zijn of haar ex. Overigens kunt u ook regelen dat de ex juist wel geld meekrijgt.

Meer weten? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

schenken

Wilt u een offerte? Deze maken we graag voor u in orde!

Vraag offerte aan

Blijf op de hoogte

Als eerste horen over interessante events en nieuwtjes? Schrijf u in, dan houden we u per e-mail op de hoogte.

  Contact

  Bezoekadres
  Boyleweg 8
  3208 KA Spijkenisse

  T 0181 627 027
  F 0181 627 044
  E info@ouwerkerknotariaat.nl

  Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag
  08:45 – 12:30 uur
  13:15 – 17:00 uur

  Buiten onze openingstijden is het ook mogelijk om een afspraak te maken. Neem contact op en we bespreken uw wensen.