Telefoon 0181 627 027 Mijn dossier Ouwerkerk Online

Nieuws

Extra uitleg: huwelijkse voorwaarden

Bij een huwelijk worden bezittingen en schulden niet altijd automatisch verdeeld. Sinds 2018 geldt in Nederland de beperkte gemeenschap van goederen, maar partners kunnen ervoor kiezen om andere afspraken te maken. Dit kan met huwelijkse voorwaarden, waarin wordt vastgelegd wat van wie is en hoe financiële zaken geregeld worden. In dit artikel worden de belangrijkste vormen en mogelijkheden van huwelijkse voorwaarden eenvoudig uitgelegd.

Lees meer: Extra uitleg: huwelijkse voorwaarden

Wat zijn huwelijkse voorwaarden?

Huwelijkse voorwaarden zijn afspraken die bij de notaris worden vastgelegd over de verdeling van bezittingen en schulden tijdens en na het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Zo kan bijvoorbeeld worden afgesproken dat bepaalde bezittingen, zoals een eigen bedrijf of erfenissen, persoonlijk blijven. Ook kan worden afgesproken dat schulden van de ene partner niet gedeeld hoeven te worden.

Wat is beperkte gemeenschap van goederen?

Sinds 1 januari 2018 trouwen partners in een beperkte gemeenschap van goederen. Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap worden bezittingen en schulden niet automatisch altijd samen gedeeld. Alles wat tijdens het huwelijk wordt opgebouwd, zoals inkomen en gezamenlijke aankopen, is van beide partners samen. Erfenissen en schenkingen blijven privé, tenzij anders is afgesproken. Bij een scheiding wordt alleen het gezamenlijke bezit verdeeld, niet de persoonlijke eigendommen van voor het huwelijk.

Wat gebeurt er bij scheiding?

Bij huwelijkse voorwaarden wordt bij scheiding alleen het gemeenschappelijke vermogen verdeeld. Erfenissen of bezittingen die vóór het huwelijk van een van de partners waren, hoeven niet gedeeld te worden. Hierdoor behouden partners meer controle over hun eigen bezittingen.

Welke mogelijkheden zijn er?

Er zijn verschillende regelingen mogelijk binnen huwelijkse voorwaarden, zoals koude uitsluiting, waarbij beide partners alles privé houden, of een verdeling van het vermogen bij scheiding. Ook kan een verrekenbeding worden afgesproken, waarbij de rijkste partner een bedrag aan de ander betaalt.

Hoe worden huwelijkse voorwaarden vastgelegd?

Huwelijkse voorwaarden worden vastgelegd bij de notaris, zowel voor als na het huwelijk. Veranderingen kunnen altijd worden aangebracht, maar hiervoor is de notaris nodig. De voorwaarden worden officieel zodra beide partners tekenen.

Extra uitleg: huwelijkse voorwaarden

Wilt u een offerte? Deze maken we graag voor u in orde!

Vraag offerte aan

Blijf op de hoogte

Als eerste horen over interessante events en nieuwtjes? Schrijf u in, dan houden we u per e-mail op de hoogte.

    Contact

    Bezoekadres
    Boyleweg 8
    3208 KA Spijkenisse

    T 0181 627 027
    F 0181 627 044
    E info@ouwerkerknotariaat.nl

    Openingstijden

    Maandag t/m vrijdag
    08:45 – 12:30 uur
    13:15 – 17:00 uur

    Buiten onze openingstijden is het ook mogelijk om een afspraak te maken. Neem contact op en we bespreken uw wensen.