Telefoon 0181 627 027 Mijn dossier Ouwerkerk Online

Nieuws

Wat gebeurt er met een huis na het overlijden van de eigenaar?

Wanneer een huiseigenaar overlijdt, moeten de nabestaanden veel regelen, vooral rondom de erfenis van het huis. Wat er met de woning gebeurt, hangt af van de situatie en de beslissingen van de erfgenamen. Zij moeten bijvoorbeeld bepalen of ze het huis willen verkopen of behouden, en hoe ze omgaan met de hypotheek. Deze keuzes hebben invloed op de afhandeling van de nalatenschap.

Lees meer: Wat gebeurt er met een huis na het overlijden van de eigenaar?

Wie erft het huis?

De wet bepaalt wie de erfgenamen van een huis zijn. Vaak zijn dit de partner en kinderen van de overledene. Zijn die er niet, dan kunnen de ouders, broers of zussen de erfgenamen zijn. In een testament kan iemand zelf vastleggen wie het huis erft. Het huis valt onder de nalatenschap, waardoor de erfgenamen samen eigenaar worden.

De hypotheek en restschuld

Wie een huis erft, krijgt ook te maken met de hypotheek. Is deze nog niet volledig afgelost, dan erven de nabestaanden ook de openstaande schuld. Als het huis minder waard is dan de hypotheek, kan er een restschuld ontstaan. Erfgenamen moeten dan goed nadenken of ze de maandlasten kunnen dragen. Soms is er een overlijdensrisicoverzekering die (een deel van) de hypotheek aflost, waardoor de financiële druk voor de nabestaanden minder wordt.

Wat gebeurt er met het huis?

Erfgenamen kunnen ervoor kiezen om het huis te verkopen, vooral als er meerdere erfgenamen zijn. De verkoopopbrengst wordt dan verdeeld op basis van de waarde van de woning. Voordat de woning verkocht kan worden, moet deze eerst op naam van de erfgenamen worden gezet. Dit gebeurt met een verklaring van erfrecht, die een notaris opstelt. Wil één erfgenaam de woning overnemen? Dan kan die de anderen uitkopen. Dit gaat via een akte van verdeling, waarbij de waarde van het huis wordt vastgesteld door een taxatie.

Erfenis accepteren of verwerpen?

Erfgenamen kunnen op verschillende manieren omgaan met een erfenis. Ze kunnen de erfenis volledig accepteren, waardoor ze zowel het huis als eventuele schulden overnemen. Dit betekent dat ze ook verantwoordelijk worden voor de hypotheeklasten. Een andere optie is beneficiair aanvaarden. Dit houdt in dat de erfgenamen de erfenis alleen accepteren als er meer bezittingen dan schulden zijn. Als de schulden te hoog zijn of de erfgenaam geen interesse heeft, kan de erfenis ook worden geweigerd.

Erfbelasting en andere belastingen        

Bij het erven van een huis moet ook erfbelasting worden betaald. Deze belasting wordt berekend over de waarde van het huis, min de openstaande hypotheek. Hoeveel belasting je betaalt, hangt af van je relatie met de overledene. Daarnaast kan er ook inkomstenbelasting van toepassing zijn. Gaat de erfgenaam in het huis wonen? Dan valt het onder box 1, net als een gewone eigen woning. Wordt het huis niet bewoond, bijvoorbeeld omdat het wordt verhuurd of leegstaat? Dan valt het in box 3, waar vermogen wordt belast.

De rol van de notaris in het proces

Een notaris zorgt ervoor dat het erven van een woning juridisch goed wordt geregeld. Hij stelt een verklaring van erfrecht op, die vaak nodig is om toegang te krijgen tot de bankrekeningen van de overledene of om de hypotheek te regelen. Willen de erfgenamen het huis verkopen of aan één erfgenaam overdragen? Dan helpt de notaris met het opstellen van een akte van verdeling. Daarnaast kan hij advies geven over het accepteren of weigeren van de erfenis en de financiële gevolgen daarvan.

Wat gebeurt er met een huis na het overlijden van de eigenaar?

Wilt u een offerte? Deze maken we graag voor u in orde!

Vraag offerte aan

Blijf op de hoogte

Als eerste horen over interessante events en nieuwtjes? Schrijf u in, dan houden we u per e-mail op de hoogte.

    Contact

    Bezoekadres
    Boyleweg 8
    3208 KA Spijkenisse

    T 0181 627 027
    F 0181 627 044
    E info@ouwerkerknotariaat.nl

    Openingstijden

    Maandag t/m vrijdag
    08:45 – 12:30 uur
    13:15 – 17:00 uur

    Buiten onze openingstijden is het ook mogelijk om een afspraak te maken. Neem contact op en we bespreken uw wensen.